Magvetéstől a betakarításig bioszerekkel tartsd jó kondícióban a növényeidet!

Talajelőkészítés

Ne rémítsen el az ásás és a derékfájás gondolata. Sokszor (de nem mindig!) elég csak ott ásni, ahová ültetsz. Ha viszont kötött a talajod nem úszod meg az ásást. Erre azonban inkább ősszel kerüljön sor, hogy a téli fagyok tovább darabolhassák a kifordított rögöket. Tehát, ásni vagy nem ásni, ez itt a kérdés!

A kevésbé jó, alacsony szerves anyag tartalmú talajba (kötött, agyagos vagy éppen túl laza, homokos) forgass Huminpowert. Ágyásokba egy púpozott evőkanálnyit adj négyzetméterenként elszórva, bekapálva. Ez ugyanis növeli a talaj humusztartalmát, segíti a tápanyagok lassú feltáródását, és javítja a talajszerkezetet is. Használj egyéb talajkondicionáló készítményeket is.

A Symbivit hasznos talajgombákat juttat a talajba.  A gombák a növények gyökerein élve segítik a növények optimális tápanyagellátást. Évelőágyásokba, konyhakertbe egy teáskanálnyi kerülhet négyzetméterenként elszórva, bekapálva.

Egyidejűleg adhatsz Terrumot. Segítségével elszaporíthatod a hasznos talajlakó baktériumokat, amelyek feltárják a növények számára hasznos tápanyagokat. Évelőágyásokba, konyhakertbe három evőkanálnyit négyzetméterenként elszórva, bekapálva.

Ezekkel a megoldásokkal a műtrágyázás elmaradhat.

A sorközöket vastagon takard mulccsal többek közt azért, hogy megvédd a területet a gyomosodástól. Sorközök takarásának előnyeiről és lehetőségeiről itt olvashatsz.

Akár duplájára vagy még jobban megnövelheted azt az időt, melyet növényeid öntözés nélkül túlélnek, ha biogazdálkodásban felhasználható Vízőr készítményt használsz. A Vízőrt még lehetőleg beültetés előtt, a jól beöntözött talajra juttasd ki az öntözővízzel.

Veteményezés és palántázás

Alkalmazz vetésforgót, és ne feledkezz meg a hasznos társításokról sem. A vetés időpontjáról eligazíthat a vetési naptár. Itt a vegyes termesztés úttörője, Gertrud Frank nyomán, hazai igényekhez igazítva ismerheted meg a legígéretesebb vegyes ültetési javaslatokat: Házikerti vegyeskultúrás kertművelés

Ha felkapáltad, majd elgereblyézted az ágyást, kijelölted a sorokat, vesd el a magvakat. Olvasd el, hogy milyen magvakat, milyen ágyásba, mikor vess.

Május közepe táján sor kerülhet a palánták kiültetésére is. A növények elhelyezésekor általánosan elmondható, hogy az olyan tipikus kerti zöldségek, mint a paradicsom, paprika, uborka, egymástól kb. 60 cm tőtávolságra kerülhetnek. Így beférünk a növények közé, csökkentjük a fertőzések terjedését, és a növekedésüket sem gátoljuk. Ezzel a módszerrel kb. 28 db. növényt ültethetsz egy 3x 4,5 méteres területre illetve kb. 8 tő (pl. paradicsom) kerülhet egy 5 méter hosszú, 1 méter 20 cm széles sorba.

A palánták elültetéséhez kapával készíts ültetőgödröt. Tégy érett komposztot és egy teáskanál fahamut az ültetőgödör aljára. A fahamu ne érintkezzék közvetlenül a gyökerekkel, mert perzselő hatása lehet!

  •  Gyenge minőségű talaj esetén szórj az ültetőgödörbe egy púpozott evőkanálnyit Huminpowert, és egy csapott evőkanálnyi Symbivitet.
  • Átlagos kerti talaj esetén szórj az ültetőgödörbe egy csapott evőkanálnyi/púpos teáskanálnyi Symbivitet.

Majd szórj rá kevés kerti talajt/komposztot, állíts bele a palántát, temesd vissza az ültetőgödröt, a talajt lapogasd körbe, és takard még kb. 2 cm vastagon komposzttal. Ezzel tovább növeled a talaj humusztartalmát, amelyből minden esőzés vagy öntözés alkalmával kioldódik és lemosódik némi tápanyag a gyökérzónába. Minden ültetést alapos beöntözés kell, hogy kövessen.

A növény jó megeredése és megfelelő fejlődés érdekében az öntözővízhez adj:

  • Bactofilt. Beöntözés előtt a kéz meleg, lehetőleg esővízhez adj egy zacskót (egy dobozban két zacskót találsz.), keverd a vízbe, hogy feloldódjon. Egy 10 literes öntözőkannával három 10 literes konténert be tudsz öntözni. Szabadföldön pedig egy 5 méter hosszú, 1 méter 20 cm széles sor, illetve 25 tő megöntözéséhez elegendő.
  • Humuszolt. 5 dl Humuszot adj egy tízliteres öntözőkannához. Egy 10 literes öntözőkannával három 10 literes konténert be tudsz öntözni. Szabadföldön pedig egy 5 méter hosszú, 1 méter 20 cm széles sor, illetve 25 tő megöntözéséhez elegendő.

Itt olvashatsz arról, hogy hogy ültess paradicsomot konténerbe: Így szereti a paradicsom, ha edényben akarod nevelni!

Fenntartás

Ha már kellően felmelegedett a talaj, fedd körbe mulccsal a növényeidet. Így megvéded őket a gyomosodástól, a talaj kiszáradásától, sőt az általunk kínált  öko mulcskorongok, még megfelelő arányban tápanyagot is bocsátanak a növények rendelkezésére lassú bomlásuknak köszönhetően, míg pl a szalma mulcs bomlása nitrogént von el a talajból. A mulcs korongokat nem kell a szezon folyamán megújítani, elég egyszer kitenni, szemben a többi természetes mulccsal (pl. fűnyesedék, szalma stb.).

Meleg, száraz időben ne feledkezz meg az öntözésről. Ilyenkor 2-3 naponta jól öntözd be a talajt, hogy a víz levándoroljon a teljes gyökérzónába. A legajánlatosabb a hajnali vagy reggeli öntözés, még a felmelegedés előtt. A Vízőrt még egyszer, szezon közepén is használhatod, hogy növeld a talaj vízmegtartó képességét. Hetente az öntözővizet (lehetőleg esővízet illetve hígított erjesztett csalánlét) gazdagíthatod:

  • Konténeres növények esetében “Oh Shit”  bio gilisztahumusz kivonattal. Egy liter öntözővízhez használj 20 csepp univerzális gilisztahumusz kivonatot. Illetve levélzöldségekhez gilisztahumusz kivonatok esetén 19 csepp per liter víz ajánlott. Három 10 literes konténert tudsz megöntözni egy tíz literes öntözőkannával, amelybe 200 csepp, azaz kb. 1dl gilisztahumusz elegendő.
  • virág vagy zöldségágyást öntözz Humuszollal. 5 dl Humuszot adj egy tízliteres öntözőkannához. Egy 10 literes öntözőkannával három 10 literes konténert be tudsz öntözni. Szabadföldön pedig egy 5 méter hosszú, 1 méter 20 cm széles sor, illetve 25 tő megöntözéséhez elegendő.

Kb. hetente alkalmazz Zöldpajzs vagy Biopajzs lombtrágyázás, hogy jó kondíciójú, kórokozókkal és kártevőkkel szemben ellenállóak legyenek növényeid. Hiánytünetek kezelésére ajánljuk az Organit lombtrágya termékcsaládot! Minden termékből egy kupaknyit adj egyharmad tejet és kétharmad csalánteát tartalmazó bio permetlé egy literéhez. Így segíted a kártevők távol tartását is. Az eljárást egészítsd ki azzal, hogy leheletnyi rétegben a növényekre szitálsz fahamut. Ezt a műveletet is hetente ismételheted, illetve minden alkalommal, ha az eső lemossa. Az Organit réz illetve Organit réz+kén lemosó permetezésre, illetve gombafertőzések és baktérium fertőzések ellen (kivéve virágzásban) hatásos! Lemosó permetezéshez 3-4 %-os permetlevet kell készíteni.

Hordj az ágyásra kávézaccot! A kávézacc remek nirtogén forrás, és ami még fontosabb, minden hiedelem ellenére alig befolyásolja a talaj kémhatását. Szórj szét néhány teáskanálnyi kávézaccot a növényeid körül 2-3 hetente, majd öntöz mag a talajt.