Magvetéstől a betakarításig bioszerekkel tartsd jó kondícióban a növényeidet!

Talajelőkészítés

Ne rémítsen el az ásás és a derékfájás gondolata. Sokszor (de nem mindig!) elég csak ott ásni, ahová ültetsz. Ha viszont kötött a talajod nem úszod meg az ásást. Erre azonban inkább ősszel kerüljön sor, hogy a téli fagyok tovább darabolhassák a kifordított rögöket. Tehát, ásni vagy nem ásni, ez itt a kérdés!

A kevésbé jó, alacsony szerves anyag tartalmú talajba (kötött, agyagos vagy éppen túl laza, homokos) forgass Huminpowert – magyar termék. Ágyásokba egy púpozott evőkanálnyit adj négyzetméterenként elszórva, bekapálva. Ez ugyanis növeli a talaj humusztartalmát, segíti a tápanyagok lassú feltáródását, és javítja a talajszerkezetet is. Használj egyéb talajkondicionáló készítményeket is.

A Symbivit hasznos talajgombákat juttat a talajba.  A gombák a növények gyökerein élve segítik a növények optimális tápanyagellátást. Évelőágyásokba, konyhakertbe egy teáskanálnyi kerülhet négyzetméterenként elszórva, bekapálva.

Egyidejűleg adhatsz Terrumot – magyar termék. Segítségével elszaporíthatod a hasznos talajlakó baktériumokat, amelyek feltárják a növények számára hasznos tápanyagokat. Évelőágyásokba, konyhakertbe három evőkanálnyit négyzetméterenként elszórva, bekapálva.

Ezekkel a megoldásokkal a műtrágyázás elmaradhat.

A sorközöket vastagon takard mulccsal többek közt azért, hogy megvédd a területet a gyomosodástól. Sorközök takarásának előnyeiről és lehetőségeiről itt olvashatsz.

Akár duplájára vagy még jobban megnövelheted azt az időt, melyet növényeid öntözés nélkül túlélnek, ha biogazdálkodásban felhasználható Vízőr – magyar termék készítményt használsz. A Vízőrt még lehetőleg beültetés előtt, a jól beöntözött talajra juttasd ki az öntözővízzel.

Veteményezés és palántázás

Alkalmazz vetésforgót, és ne feledkezz meg a hasznos társításokról sem. A vetés időpontjáról eligazíthat a vetési naptár. Itt a vegyes termesztés úttörője, Gertrud Frank nyomán, hazai igényekhez igazítva ismerheted meg a legígéretesebb vegyes ültetési javaslatokat: Házikerti vegyeskultúrás kertművelés

Ha felkapáltad, majd elgereblyézted az ágyást, kijelölted a sorokat, vesd el a magvakat. Olvasd el, hogy milyen magvakat, milyen ágyásba, mikor vess.

Május közepe táján sor kerülhet a palánták kiültetésére is. A növények elhelyezésekor általánosan elmondható, hogy az olyan tipikus kerti zöldségek, mint a paradicsom, paprika, uborka, egymástól kb. 60 cm tőtávolságra kerülhetnek. Így beférünk a növények közé, csökkentjük a fertőzések terjedését, és a növekedésüket sem gátoljuk. Ezzel a módszerrel kb. 28 db. növényt ültethetsz egy 3x 4,5 méteres területre illetve kb. 8 tő (pl. paradicsom) kerülhet egy 5 méter hosszú, 1 méter 20 cm széles sorba.

A palánták elültetéséhez kapával készíts ültetőgödröt. Tégy érett komposztot és egy teáskanál fahamut az ültetőgödör aljára. A fahamu ne érintkezzék közvetlenül a gyökerekkel, mert perzselő hatása lehet!

  •  Gyenge minőségű talaj esetén szórj az ültetőgödörbe egy púpozott evőkanálnyit Huminpowert, és egy csapott evőkanálnyi Symbivitet.
  • Átlagos kerti talaj esetén szórj az ültetőgödörbe egy csapott evőkanálnyi/púpos teáskanálnyi Symbivitet.

Majd szórj rá kevés kerti talajt/komposztot, állíts bele a palántát, temesd vissza az ültetőgödröt, a talajt lapogasd körbe, és takard még kb. 2 cm vastagon komposzttal. Ezzel tovább növeled a talaj humusztartalmát, amelyből minden esőzés vagy öntözés alkalmával kioldódik és lemosódik némi tápanyag a gyökérzónába. Minden ültetést alapos beöntözés kell, hogy kövessen.

A növény jó megeredése és megfelelő fejlődés érdekében az öntözővízhez adj:

  • BactofiltBeöntözés előtt a kéz meleg, lehetőleg esővízhez adj egy zacskót (egy dobozban két zacskót találsz.), keverd a vízbe, hogy feloldódjon. Egy 10 literes öntözőkannával három 10 literes konténert be tudsz öntözni. Szabadföldön pedig egy 5 méter hosszú, 1 méter 20 cm széles sor, illetve 25 tő megöntözéséhez elegendő.
  • Humuszolt. 5 dl Humuszot adj egy tízliteres öntözőkannához. Egy 10 literes öntözőkannával három 10 literes konténert be tudsz öntözni. Szabadföldön pedig egy 5 méter hosszú, 1 méter 20 cm széles sor, illetve 25 tő megöntözéséhez elegendő.

Itt olvashatsz arról, hogy hogy ültess paradicsomot konténerbe: Így szereti a paradicsom, ha edényben akarod nevelni!

Fenntartás

Ha már kellően felmelegedett a talaj, fedd körbe mulccsal a növényeidet. Így megvéded őket a gyomosodástól, a talaj kiszáradásától, sőt az általunk kínált  öko mulcskorongok, még megfelelő arányban tápanyagot is bocsátanak a növények rendelkezésére lassú bomlásuknak köszönhetően, míg pl a szalma mulcs bomlása nitrogént von el a talajból. A mulcs korongokat nem kell a szezon folyamán megújítani, elég egyszer kitenni, szemben a többi természetes mulccsal (pl. fűnyesedék, szalma stb.).

Meleg, száraz időben ne feledkezz meg az öntözésről. Ilyenkor 2-3 naponta jól öntözd be a talajt, hogy a víz levándoroljon a teljes gyökérzónába. A legajánlatosabb a hajnali vagy reggeli öntözés, még a felmelegedés előtt. A Vízőrt még egyszer, szezon közepén is használhatod, hogy növeld a talaj vízmegtartó képességét. Hetente az öntözővizet (lehetőleg esővízet illetve hígított erjesztett csalánlét) gazdagíthatod:

  • Konténeres növények esetében “Oh Shit”  bio gilisztahumusz kivonattal. Egy liter öntözővízhez használj 20 csepp univerzális vagy más gilisztahumusz kivonatot. Illetve levélzöldségekhez gilisztahumusz kivonatok esetén 19 csepp per liter víz ajánlott. Három 10 literes konténert tudsz megöntözni egy tíz literes öntözőkannával, amelybe 200 csepp, azaz kb. 1dl gilisztahumusz elegendő. Mindegyik gilisztahumusz kivonat termék összetétele azonos, csak az adagolása más. 20 csepp kivonat “univerzálissá”.
  • virág vagy zöldségágyást öntözz Humuszollal – magyar termék5 dl Humuszolt adj egy tízliteres öntözőkannához. Egy 10 literes öntözőkannával három 10 literes konténert be tudsz öntözni. Szabadföldön pedig egy 5 méter hosszú, 1 méter 20 cm széles sor, illetve 25 tő megöntözéséhez elegendő.

A lombtrágyázás kiegészítő, nem egyszer SOS beavatkozás hiánytünetek kezelésére, környezeti stresszhatások kivédésére, a növény kondíciójának jobbítására. Tudtad, hogy a kalciumhiány például meszes talajban is fenn állhat? A kalcium ugyanis passzívan ,a vízzel együtt vándorol a növényben, tehát száraz körülmények között vagy éppen párás környezetben, amikor a gázcsere nyílásokon keresztül csökken a növény párologtatása, így a gyökérből a hajtásokba áramló víz sebebessége, nem jut megfelelő mennyiségű kalcium a lombokhoz, az érő termésekhez. Pedig a kalciumnak alapvető funkciói vannak, úgymint a sejtfal erősítése, amelynek segítségével kevésbé sérülékenyek lesznek a lombok, termések akár az időjárás viszontagságait, akár a kártevők támadásának is jobban ellenállnak. A fejlődő paradicsomon, paprikán  megjelenő csúcsi barna folt sokszor nem betegség, hanem kalciumhiányból eredő tünet. Kivédésére ajánljuk az Organit kalcium lombtrágyával történő permetezést. Legkésőbb a tünetek megjelenésekor permetezz a heti gyakorisággal 2%-os permetlével. Ne feledd, hogy a talaj víztartalma kordában tartható Vízőr segítségével.

Kb. hetente alkalmazz Zöldpajzs – magyar termék vagy Biopajzs – magyar termék lombtrágyázás, hogy jó kondíciójú, kórokozókkal és kártevőkkel szemben ellenállóak legyenek növényeid. Hiánytünetek kezelésére ajánljuk az Organit lombtrágya termékcsaládot! Minden termékből egy kupaknyit adj egyharmad tejet és kétharmad csalánteát tartalmazó bio permetlé egy literéhez. Így segíted a kártevők távol tartását is. Az eljárást egészítsd ki azzal, hogy leheletnyi rétegben a növényekre szitálsz fahamut. Ezt a műveletet is hetente ismételheted, illetve minden alkalommal, ha az eső lemossa.
Mi így ötvöztük a hagyományos és az innovatív eljárásokat: hetente egyszer lombtrágyázás, ahol az Organit lombtrágyát vagy a Zöldpajzsot, Biopajzsot gond nélkül hígítottuk az alábbi keverékkel: 3 rész csalántea, 1 rész zsíros tej, 10 csepp kártevő riasztó narancs olaj.

Hordj az ágyásra kávézaccot! A kávézacc remek nitrogén forrás, és ami még fontosabb, minden hiedelem ellenére alig befolyásolja a talaj kémhatását. Szórj szét néhány teáskanálnyi kávézaccot a növényeid körül 2-3 hetente, majd öntöz mag a talajt. A vékony rétegben az ágyásra és növényekre szitált fahamu remek kálium forrás, például a paprika kiemelkedően kálium igényes. De a csigajárást is mérsékli, amíg az eső el nem mossa, addig hat. Az ágyást szórd körbe fahamuval. Vigyázat a fahamu csak kezeletlen fák égéséből származó hamu lehet, közülük is legjobb az akác! További ötletek, információk: Három szerves trágya ötlet a kertedbe!

Gombafertőzések esetén jöhetnek a drasztikusabb, de ökológiai gazdálkodásban is használható réz és kén tartalmú szerek. Virágzást követően óvatosan kell alkalmazni őket! A réz a lebontó folyamatokat gátolja, fungicid hatása abban rejlik, hogy a spórában felhalmozódik a CU2+-ion, ami blokkolja a gombák szénhidrát anyagcseréjét. Jellemző rá a széles hatásspektrum: baktériumos betegségek, peronoszpóra, tűzelhalás, monília, levélfodrosodás. A kén a gombába jutva kénhidrogénné alakul, ami szintén fungicid hatású, atkagyérítô hatása is van. Az ökológiai gazdálkodásban is alkalmazható Organit réz – magyar termék (Tribázikus rézszulfát 350 g/liter bordói komplexben) permetezési javaslata:  palántázás után 2 héttel ajánlott elkezdeni és szükség szerint ismételve maximum 4 alkalommal, az utolsó kezelés legalább 7 nappal a betakarítás előtt, maximum 1%-os töménységben. Más növénykultúrákban alkalmazd a termékismertetőben található táblázat szerint. Vagy használj Organit réz+kén – maggyar termék lombtrágyát (Kalcium: 2,1 m/m%; Réz: 3,7 m/m%; Kén: 21,5 m/m%) ennek a lomtrágyának mindkét tagja gombaölő hatással rendelkezik: Zöldségesben alkalmazd 1%-os töménységben, a palántázás után 2 héttel már kezdheted, és szükség szerint ismételd maximum 4 alkalommal, az utolsó kezelés legalább 7 nappal a betakarítás előtt.  Más növénykultúrákban alkalmazd a termékismertetőben található táblázat szerint.

Megosztás: