Növényfal, függőleges kert

Showing all 2 results

Showing all 2 results

A vertikális kert avagy élőfal, zöldfal  alkalmas kisebb-nagyobb felületek gyors befedésére, ahová többféle (legalább fényigény, térkitöltés tekintetében) hasonló igényű növényeket integrálhatunk.

A zöldfal nem csupán helykihasználás, praktikus eszköz kerttel nem rendelkező balkonkertészeknek, hanem esztétikai élmény, amely a városi környezetet közelebb hozza a természethez, ahol a természet birtokba veheti a lakást, a házat az utca szinten és az emeleten is. Javítja a mikroklímát, a komfortérzetet, kedélyállapotot. A biofalak vagy élő falak remekül illenek a városi kertek koncepcióba. A különböző méretű élő falak ihletői az ókori birodalmak kertjei, gondoljunk csak a Babiloni függőkertekre.

Az ugyancsak használatos vertikális kertek elnevezés a francia Patrick Blanc botanikustól származik, aki monumentális külső- és belső zöld falfelületeket alkotója. A növényes falfelületek megvalósításának egyszerű, hétköznapi ember számára is megvalósítható változatai az általunk árusított zöld falak, amelyeken egyedi, rugalmasan a növény gyökereihez alkalmazkodó, könnyű termesztő közeget tartalmazó növénytartó zsákok egymástól elszeparálva találhatók. Ezek lehetővé teszik többféle növény egymás mellé ültetését. A legkülönlegesebb formák, textúrák és színek növényegyüttese szinte művészi alkotásokat jelenít meg.

Ugyanakkor, ahogy már említettük, a kültéri zöld falon akár miniatűr konyhakertek is létrehozhatók fűszernövényekkel, balkon szamócával, esetleges egynyári virágokkal vegyesen.

Ha csak eljátszanál a gondolattal, vagy netán te is szeretnél függőleges kertet (avagy zöldfalat, vagy élőfalat) a lakásodban, vagy az irodádban, olvasd el a Vertikális kert a lakásunkban c. naplószerű bejegyzésünk első részét, és kövesd nyomon hogyan fejlődik a mi budapesti lakásunkban épülő zöldfalunk: Vertikális kert a lakásunkban – Napló
Megosztás:

Facebook
Google+