A gyapjú sokoldalú hasznosítása a növénytermesztésben

Az emberek egyre inkább egészségesen akarnak élni, és egészséges dolgokat akarnak fogyasztani. Sokat hallunk a fenntartható fejlődésről is, amelynek része a fenntartható növénytermesztés. Egyre nő az igény a biotermékek iránt, így megnő a biogazdálkodás jelentősége.  Mivel a biotermesztők nem használnak műtrágyát, olyan problémák kerülnek felszínre, mint a könnyen felvehető nitrogén hiánya, hiszen a szerves trágyák kötött formában tartalmaznak nitrogén, ami a növények számára nem tud azonnal hasznosulni. A növények életében azonban vannak olyan kritikus periódusok, amikor a felvehető nitrogénre azonnal szükségük van. Ezért egyre nagyobb igény az olyan szervestrágyákra, amelyek ezt az igényt ki tudják elégíteni. Így fordult először a figyelem a gyapjú felé.

A hulladék gyapjú nagy mennyiségben áll rendelkezésre Európában. A gyapjú sok területen kerül felhasználásra, például az építőiparban hőszigetelőként, de egyre nagyobb a szerepe a mezőgazdaságban is. Beszámoltak már takarmányként való alkalmazásáról, gyomelnyomó hatásáról és végül növényi tápanyag szolgáltató képességéről. Keratin tartalmának köszönhetően különösen gazdag nitrogén, kén és szénforrás.

A gyapjú remek többfunkciós, lassan lebomló trágya, folyamatos tápanyag szolgáltató képességgel, és egyre gyakrabban használják a zöldség- és virágtermesztésben, sőt hidropóniás termesztés termesztőközegeként is. Ígéretes termesztőközeg a gombatermesztésben is.

Növényfejlődést serkentő hatásának több oka is van: jó tápanyagszolgáltató képessége, levegős szerkezete, jó szigetelőképessége, és jelentős vízmegtartó képessége. Pozitív hatásait kísérletek sora támasztja alá. Íme néhány példa: gyorsítja a saláták fejlődését, növeli a paradicsomtermés mennyiségét, a paradicsomok méretét, több kísérletben 40-140%-os termésnövekedésről, gyors fejlődésről számoltak be paradicsom, uborka, és padlizsán esetében.

Talajtakaróként használva a mulcsozás pozitív hatásain túl, természetes bomlásával (hidorlízis) növeli a biomasszát, javítja a talajéletet, növeli a talaj humusztartalmát.

Megosztás: