A chili paprika gondozása

A chili paprika vetése és a palánta nevelése

A trópusi- és szubtrópusi területekről származó chili paprikák vetését, és a palánta nevelését a hosszú tenyészidejük miatt már januárban, februárban érdemes elkezdeni. Az időben indított chili paprika növények nyár közepétől egészen késő őszig teremni fognak.

szikleveles chili palanta

Ne feledkezz meg a feliratozásról! Lehetőleg alkoholos filccel, műanyag felületre, pl. a talajba szúrt jelzőtáblára, írd rá az elvetett fajta nevét. Hiába gondolod, hogy meg fogod jegyezni, mibe-mit vetettél, szinte borítékolható, hogy elfelejted, vagy összekevered a nem feliratozott palántákat!

Mindig több magot vess, ugyanis néha előfordul hogy a mag nem csírázik ki, vagy a palánta elpusztul, beteg lesz, továbbá egy növény nem biztos, hogy el fog látni megfelelő mennyiségű paprikával.

Töltsd bele a palántaföldet (laza szerkezetű, rostos anyagokban gazdag, hozzáadott tápanyagoktól mentes talaj) kicsi edényekbe (pl. alján lyukas használt tejfölös pohár). Vagy használj szaporítóládát szivatótálcával.

Helyezd a magot a palántaföldre, majd szórj a tetejére egy kevés földet, olyan 0,5 cm vastagságban (nem kell lenyomkodni). Öntözd meg vízzel, permetezve. A permetezést naponta többször ismételd meg: soha ne hagyd talajt kiszáradni, de ne is öntözd túl, ugyanis ha túlöntözöd a mag megrohadhat.

Mivel trópusokról származó növény, a chili paprika legszívesebben 26-32 Celsius fokon csírázik. Fűtőtesthez közel próbálkozz a csíráztatással, de vigyázz, hogy túl meleg se legyen! Fontos, hogy a megfelelő hőmérsékletet állandóan biztosítani tudjad az elvetett magoknak és a fejlődő palántáidnak!

Az elvetett chili magok csírázása hosszabb ideig is eltarthat, ne ess kétségbe, ha még esetleg 2 hét után sem bújt ki a csíra! Ritkán, de előfordul, hogy a chili magoknak akár 1 hónap is szükséges a csírázás megkezdéséhez.

A chili paprika magas fényigényű növény. Ne hagyd hogy a palántáid megnyurguljanak! Nevelj erős, ellenálló palántákat növénynevelő led lámpával! A fény felé hajló, megnyurgult palánták gyenge gyökérzetet fejlesztenek és kevés szárelágazással rendelkeznek, mert minden energiájukat a hosszanti növekedésre pazarolják, hiszen az éltető fény felé keresik az utat. Az ilyen palánták ha esetleg túl is élik a palánta kort később kevés, vagy semmi gyümölcsöt se fognak teremni.

A chili paprika növény nevelése

Bár ez a legtöbbünknek nem megadatott, de ha teheted, a nyár beköszöntéig fűtött üvegházban neveld a chili paprikát. Városban kertészkedőknek télikert, vagy legalábbis a lakás legvilágosabb pontja lesz a legmegfelelőbb hely a paprika neveléséhez. Ahol a legtöbben elbuknak a chili nevelésével, az a megfelelő fénymennyiség biztosítása.

A nyár folyamán, ha van rá módod, költöztesd ki a chili paprika növényeket, napos, de lehetőleg valamennyire védett helyre. Ne hagyd kiszáradni, de ne is öntözd túl őket. Egyesek szerint fokozható a chili paprika csípőssége, hogyha kevesebb vizet kap.

Használj bio növénytápot a chili növényekhez

Tápoldatozás nélkül is lehet chilit termeszteni, de ha igazán jó eredményeket akarsz, érdemes tápoldatozni.
A kifejlett chili palántát (nagyjából 3-4 lombleveles kora után) már elkezdheted tápoldatozni.
A chili növényekhez használhatsz bármilyen tápot amit paradicsomokhoz is ajánlanak.
A chili tápok javasolt N-P-K (nitrogén-foszfor-kálium) aránya 5-10-10, vagy 5-10-5, tehát nitrogénben szegényebb tápot használj.
A sok nitrogéntől ugyan a levelek szép zöldek és csillogóak lesznek, de a termés mennyisége csökken, ha lesz egyáltalán.

Használj bio növénytápot! A magas humuszanyag tartalmú bio tápok kiegyensúlyozott tápanyagellátást biztosítanak a növénynek, természetes módon. Használj bio gilisztahumuszt a chili növényeidhez!
Ha nyáron kiülteted a chili növényeidet a veteményesbe, juttass hasznos talajbaktériumokat a termőtalajba. A jó minőségű termőtalajhoz megfelelő talajbaktériumok jelenlétére van szükség. Kiültetés előtt forgass a talajba mikrobiológiai talajjavító készítményt! Jó szolgálatot tesz, ha kiültetés előtt Symbivit készítményt használsz.
Használj komposztot! A vízmegtartás érdekében és a gyomosodás ellen mulcsozd a kiültetett paprika körül a talajt! Pár tó pa prikához érdemes kenderszőnyeget méretre szabni, és azt használni mulcsként.

A chili paprika metszése

A chilit nem kell úgy metszeni mint a paradicsomot.
Viszont ha nem bokrosodik eléggé, vagy nagyon megnyurgult a növény, a már kb. 15 cm magas palánta hajtáscsúcsát csípd vissza.
Csípd le a korai virágokat! Az első néhány virág eltávolításával a növénynek több energiája marad arra, hogy megerősödjön, és a gyökérzetét tovább fejlessze, mielőtt még a teljes virágzási szakasz beindulna.

Megosztás: