Növénytermesztő zsák jutából

juta ültetvény
Vásárolj juta növénytermesztő zsákot a Kertlap Webáruházban:

Mi is az a juta?

A juta 2-4 m magas, egynyári növény. Fő termőhelye India és Pakisztán; a folyók áradásos síkságain termesztik, hathavonta tudják betakarítani. Egy hektár jutanövény 15 tonna széndioxidot köt meg és 11 tonna oxigént fejleszt kb 100 napos fejlődési ciklusa alatt. A belőle előállított „arany rostok” rendkívül sokoldalúan felhasználhatók.

Bár Indiában, a juta őshazájában évszázadok óta használják, ipari felhasználása az ipari forradalom idején terjedt el világszerte. Fő termesztési körzete Bengál. A brit Kelet Indiai Társaság az egész világon jutazsákokban forgalmazta a gabonát.

A juta jó hőszigetelő, jól tartja a nedvességet. Az agrotextíliák alapanya, zsák, kötél, szőnyeg stb. készül belőle.

juta szárítása

A juta növénynevelő zsák előnyei

A juta kiváló növénynevelő zsák, jól szellőzik, ami a gyökérzet számára fontos. A jó átjárhatóság gátolja a penészedést, befülledést.

A növénytermesztő jutazsák száját legörgetheted olyan mélységig, amelyre a növényednek szüksége van. Ez függ a növény gyökérzetétől és termetétől. A zsákot töltsd fel jó minőségű kerti földdel, komposzttal. Használhatsz földkeveréket is. Arra törekedj, hogy a talaj viszonylag könnyű legyen, ezért földkeverék esetében kókuszrostot vagy tőzeget tartalmazó keveréket válassz.

A zsákot harmadáig töltsd fel földdel. Ügyelj rá, hogy a zsák stabilan álljon. A zsákot helyezheted kőlapra, raklapra, a zsák fenekénél nagyobb átmérőjű gurulós alátétre. Az utóbbi esetében egyszerűbben változtathatod a zsák helyét szükség esetén. Ha balkonon, tetőn akarod elhelyezni a zsákot, vedd figyelembe azok teherbíró képességét!

termesztés juta növénytermesztő zsákban

Ha kedved van, a helykihasználás végett vágj kereszt alakban nyílást a zsák oldalába, és ültess a kereszt alakú nyílásokba. Ide ültethetsz petúniákat agy például szamócát, amelynek terméseit a juta megvédi a szennyeződéstől. Nyomd be az ujjaidat a talajba, úgy csinálj helyet a gyökerei számára. Óvatosan, beerőltetés nélkül ültesd be a palántákat.

A zöldségek közül nagyobb zsákba ültesd a töltögetést igénylő burgonyát, csicsókát, gyömbért, zellert, póréhagymát, édesköményt. Ültethetsz még levélzöldségeket, gyökérzöldséget, egynyári virágokat.

Ha a zsák szája megfelelően széles, emelt ágyáskánt használhatod. Több, egymást kedvelő, hasonló környezeti igényű növényt ültethetsz bele. Például szamócát és fokhagymát, a fokhagyma védi a szamócát a gombabetegségektől.  Vagy paradicsomot és bazsalikomot meg zellert. A bazsalikom jó ízt ad a paradicsomnak, és véd a lisztharmat ellen. Mindeközben a zeller távol tartja a kártevőket.

Tartsd szem előtt, hogy a nem szabad földbe ültetett növények vízellátására jobban oda kell figyelni, mert a kis talajmennyiség gyorsan kiszárad.

Vásárolj juta növénytermesztő zsákot a Kertlap Webáruházban:

Megosztás: