LED növénynevelő izzók és lámpák

Milyen esetekben ajánljuk a LED növény nevelő izzók & lámpák használatát?

  • Irodai, vagy otthoni szobanövények számára
  • Éttermekben friss fűszernövények neveléséhez
  • Beteg, gyenge növényeink vitalizálásához
  • Üvegházas termesztésnél kiegészítő- (pl. hozamnövelés), vagy helyettesítő fényforrásként
  • Palánta neveléshez (erőteljes, ellenálló palánták neveléséhez)
  • Dugványok gyökereztetéséhez
  • Kísérleti, vagy otthoni hobbi növénytermesztéshez

Led-es növényvilágítás

Hogyan működik a LED-es növény nevelés?

A látható spektrum (vagy látható fény) az elektromágneses spektrumnak az a része, amit az emberi szem érzékelni tud. Hétköznapi értelemben ezt nevezzük fénynek.
Led-es növényvilágítás
Az átlagos emberi szem (pontosabban az emberi agy) megközelítőleg a ~400 és ~700 nanométer hullámhosszak közé eső elektromágneses sugárzást képes érzékelni.

Fotoszintetikusan Aktív Radiáció

Fotoszintetikusan Aktív Radiációnak, tudományosan PAR-nak (Photosynthetically Active Radiation) nevezzük a növények fotoszintézise számára hasznos elektromágneses sugárzást.
A PAR lényegében hasonló értékek közé esik, mint az ember által érzékelhető fény spektruma (~ 400nm-700nm), azonban a PAR tartományon belül is eltérően hasznosulnak a különböző szegmensek, függően a növény fajtájától, illetve a növény fejlődési szakaszától.
Világszerte számos tudományos kísérletben bizonyították hogy a PAR leghasznosabb spektruma a 400nm-490nm közé eső kék színű sugárzás, illetve az 580nm-700nm közé eső vörös hullámhossz tartomány.

Led-es növényvilágítás

Értelemszerűen feltesszük magunknak a kérdést, mi történik a ~490nm-~580nm közötti szegmenssel?
Nos… elgondolkodtál már azon, miért zöld színű a legtöbb növény? A növények legnagyobb arányban a kék és a piros fényt “kötik meg”, de tükrözik a zöld fényt ami megközelítőleg az ~510nm és az ~570nm-es tartomány közé esik!
Félreértések elkerülése végett tudni kell, hogy a zöld spektrumú sugárzás nem teljes egészében tükröződik, illetve nem teljesen haszontalan a növények számára, csak kevésbé fotoszintetikusan aktív, így kisebb arányban hasznosítható a növények által.

A “fehér napfény”, mint tudjuk, az összes látható színt magába foglalja, hasonlóan az ember által alkotott mesterséges “fehér színű” fényforrásokhoz (különböző technológiájú izzók).

Miért nem használunk egyszerűen “fehér színű fényt” a növényneveléshez?

Használhatunk, azonban ha figyelembe vesszük a feljebb említett PAR tartományt, akkor láthatjuk, hogy az energia nagy része ilyenkor kárba vész, és a legfontosabb tartományú sugárzásból nem jut elég a növényeinknek.
Tehát a növényeink számára sokkal hasznosabb, ha egy hasonló teljesítményű izzó magasabb arányban bocsájt ki a növény számára hasznos spektrumú sugárzásokat. Illetve, egy jóval alacsonyabb teljesítményű, de megfelelő spektrumokon sugárzó izzóval hasonló eredményt érhetünk el, egy a növény szempontjából “energiaveszteséges” magas teljesítményű izzóval szemben (energiaveszteség-hasznossági skála).

A LED-es növénytermesztés története

Ha érdekel a LED-es növénytermesztés története, a következő cikkben olvashatsz róla bővebben: A LED-es növénytermesztés története.

Különböző spektrumú fények hatása a növényekre

A vörös fény elengedhetetlen a szárak, valamint a levelek növekedéséhez. Ez a hullámhossz a virágzást, a nyugalmi időszakokat és a csírázást is szabályozza. Ez a legfontosabb színű hullámhossz a növényeink számára és a leginkább fotoszintetikusam aktív spektrum, így az optimális növénynevelő LED izzók vörös fényt kibocsájtó diódákat tartalmaznak a legnagyobb arányban.

A kék fény befolyásolja a klorofill termelést, és hatással van levélvastagságra, így a növényi tömeg növekedését befolyásolja. Ez a második legfontosabb színű hullámhossz a növényeink számára, fotoszintetikusan a második legaktívabb spektrum, így az optimális növénynevelő LED izzók a vörös fényű diódák után a kék fényt kibocsájtó diódákat tartalmazzák a legnagyobb arányban.

A zöld fény habár fotoszintetikusan kevésbé aktív, így a növényeknek sokkal kisebb arányban van rá szükségük mint a fotoszintetikusan aktív vörös és kék színű fényre, azért nem teljesen haszontalan.
A zöld fény számos fotomorfogenetikus folyamathoz szükséges lehet (a fotomorfogenetikus folyamatok a fotoszintetikus folyamatokon kívüli, fény hatására beinduló fejlődési folyamatok). A zöld hullámhosszú fény továbbá átterjedhet a fotoszintetikusan aktív fényben bővelkedő és azt elnyelő felső lombkoronán, hogy támogassa az alsó lombkoronán található leveleket.

Az infravörös-közeli fény szintén hasznos egyes fotomorfogenetikus folyamatokhoz, és segítheti, illetve gyorsíthatja a virágzást, növelheti a termés mennyiséget. Habár ez is egy fotoszintetikusan kevésbé aktív spektrum, ez is könnyen átterjed a felső lombkoronán, hogy az alsó leveleket minimálisan támogassa.

Az ultraibolya-közeli fény az infravörös-közeli fényhez hasonlóan fotoszintetikusan kevésbé aktív, de fotomorfogenetikus folyamatokhoz hasznos lehet, valamint sterilizálja a fitopatogén baktériumokat és gombákat, tehát fertőtlenít, így csökkenti a növényi betegségek kialakulásának veszélyét.

Növénytermesztő izzók és lámpák erejének és hatékonyságának mérése

Ha érdekel hogyan mérjük tudományosan a LED-es növénytermesztő izzók hatékonyságát, a következő cikkben olvashatsz róla bővebben: A növénytermesztő izzók és lámpák erejének és hatékonyságának mérése.

Mennyi fényre van szüksége a növényemnek?

Ha az eddig olvasottak alapján felteszed magadnak a kérdést, hogy mennyi fényre lehet szüksége a növényednek, a következő cikkben olvashatsz róla bővebben: Mennyi fényre van szüksége a növényemnek?.

Mire figyeljünk oda a LED-es növény nevelésnél?

Próbáljuk meg a nappal/éjszaka természetes váltakozását imitálni (a lámpánkhoz érdemes időkapcsolót használni). Mi az a fotoperiodizmus?

Kísérletezz a távolsággal, kezd el a megvilágítást távolabbról, majd néhány nap szoktatás után csökkentsd a növény és fényforrás közti távolságot! A növény fajtájától, fejlődési szakaszától, illetve méretétől is függ hogy mennyi fényre van szüksége. Ha túl sok fényt kap a növényünk az sem egészséges, a “fényégésnek”, vagy “fény stressznek” látható jelei például a végüknél pöndörödő, sárguló levelek.

Használj fólia borítást fényvisszaverés céljából!

Ne felejtsd el, hogy a növényeid fejlődését sok egyéb faktor is befolyásolja, ilyenek a hőmérséklet, a légmozgás, a tápanyagellátás, illetve maga faj illetve fajta tulajdonságai, hogy csak néhányat említsünk.

Megosztás: