LED Növényvilágítás

Ahogy a nappalok rövidülnek, és a napfény ereje is csökken, érdemes elgondolkodni szobanövényeink mesterséges megvilágításán. Ha a növény elveszti jellegzetes formáját, megnyúlik, biztosra vehetjük, hogy fényhiányban szenved. Ilyenkor friss levelei aprók maradnak, színük sápadt. A variegát (zöld-fehér) növények levelei méregzöldre válthatnak, elveszthetik fehér mintázatukat. Segítsünk rajtuk!

A fénynek kettős szerepe van a növények életében. Az egyik a kloroplasztiszokban zajló fotoszintézis, mely a kék és a vörös fényt használja legnagyobb hatékonysággal a levegőben lévő széndioxid megkötésére a szerves vegyületek bioszintéziséhez. A fény másik funkciója a növények növekedésének, fejlődésének és virágzási idejének szabályozása. Ez a növényi fotoreceptorok segítségével történik, melyek közül a legfontosabbak a vörös fényt érzékelő fitokrómok és a kék fényre reagáló kriptokrómok.

A hagyományos fényforrásokkal kialakított rendszerek ugyan elfogadottak és több évtizedes rutin áll mögöttük, de sem a biológiai folyamatok, a fotoszintézis szempontjából, sem világítástechnikai vagy energetikai szempontból nem üzemelnek optimálisan. Az igényeknek megfelelő LED chipekkel előállítható a megfelelő spektrum, és minimalizálható a hasznosításra nem kerülő sugárzás előállítása.