Leírás
Csávázatlan magok kipróbálásra. Természetes módon nemesített “heirloom” fajta, fajtafenntartó kistermelőtől. A magok vegyszermentes termesztésből származnak.
Az Aji paprika fajták, avagy a perui chili paprika fajták, a “bogyós paprika” (Capsicum baccatum) fajtái. Mintegy 7000 éves múltra tekintenek vissza.
Csípősség (Scoville): 30.000-50.000 (SHU)
Rengeteg különböző aromájú, formájú és méretű változatát termesztik. Közös jellemzőjük, hogy a levelek szőrösek, a magvak feketék. Maximum 1 méter magasra nőnek. A paprikák eleinte felállóak, majd az érés folyamán bókolóvá válnak. Csípősségük 30,000 és 50,000 között változik a Scoville-skálán. De vannak nem csípős fajták is. Több illékony, más chilikben elő nem forduló aromaanyagot is tartalmaznak, amelyek füstös-gyümölcsös aromája teszi jellegzetessé ezeket a fajtákat.
Többek között jelentős A-, C- és B vitamin forrás. Rendkívül gazdag kapszaicinben (kapszinoid), melyeknek számos jótékony biológiai hatása van: erős antioxidáns, elhízás ellenes & gyulladás csökkentő.
A perui konyha jellegzetes három fűszerének egyike a fokhagyma és vöröshagyma mellett. Legismertebb fajtája az Aji Amarillo. Sárga termését gyakran sütve, snack-ként is fogyasztják.
A csomag az alábbi fajtákat tartalmazza: Aji Ahuachapan, Aji benito, Aji Chili, Aji Cerezo, Aji Dulce Amarillo, Aji cohabamba, Aji Huanauco, Aji Limo, Aji Morchero, Aji Pacay, Aji Umba, Aji White Fantasy.
Olvasd el az aji paprikáról szóló cikkünket: Őrült jó aji paprikák
Az Aji paprika gondozása
Itt olvass a chili paprika mag vetéséről, a palánta és a kifejlett növény neveléséről bővebben: A chili paprika gondozása.
Gondozását illetően kövesd az Étkezési paprika házikerti termesztése cikkünk útmutatásait. A többi chili paprikához hasonlóan edényben is nevelhető. Világos verandán, télikertben átteleltethető.
A chiliket öntözd rendszeresen. De csípősségüket fokozhatod, ha kissé inkább szárazabban tartod őket. A terméskötéstől kezdve hetente tápoldatozd magas kálium tartalmú paradicsomtáppal.
A chili paprika magas fényigényű növény. Ne hagyd hogy a palántáid megnyurguljanak! Nevelj erős, ellenálló palántákat növénynevelő led lámpával!
Amit a chili paprikákról tudni kell
A chilipaprikák általában hosszú tenyészidejűek, edényben is termeszthetők, átteleltethetők.
Olvasd el Őrült versengés a legcsípősebb chili paprika címért! című cikkünket!
A paprikák csípősségét okozó kapszaicinnak többféle gyógyhatást, többek közt rákmegelőző hatást tulajdonítanak, bár a gyógyhatások többségének megerősítéséhez további vizsgálatok szükségesek. Zsírégető hatása már bizonyított. További információkért olvasd el Kapszaicin című cikkünket.
A chili paprikák jól száríthatók akár felfűzve, akár vékony karikákra szeletelve. A szárított szeletek pedig őrölhetők, azonban óvatosan kell eljárni, mert a pro belélegzés köhögésre ingerlő nyálhártya irritációt, könnyezést és orrfolyást vált ki. Kis mennyiségét fűszerolajhoz keverheted, illetve felhasználhatod szükség szerinti mennyiségét csípős ételek elkészítéséhez. A paprikaszeletek süthetők, illetve sütés után le is fagyaszthatók. További útmutatásért olvasd el Tárold a paprikát a mélyhűtőben című cikkünket.
A fajták fenntartója: Valeyrac Exotics