Csíráztatási útmutató

Először is tudnod kell, hogy ahányféle zöldség, annyiféle csírázási kedv. Az iskolai biológia órákról jól ismert bab könnyen csírázik, míg az apró magvú, ernyősvirágzatú petrezselyem, sárgarépa hetekig vár a keléssel.

Az sem közömbös, hogy mikor vásároltad a vetőmagot. Sok zöldségvetőmag 2-3 évig is megtartja csírázóképességét. Különösen igaz ez a heirloom tájfajtákra. A paradicsom- és paprika magok akár 5 éves „korukban” is csíráznak, de a kelési százalék 2 év után drasztikusan csökken. Évekig tárolt vetőmaggal csak a játék kedvéért kísérletezz!

Sok mag csírázását gyorsítja, ha egy éjszakára vízbe, még jobb, ha kamillateába áztatják, hogy megszívja magát vízzel. A kamillatea, mint enyhe fertőtlenítő jön számításba. A beáztatott magban beindulnak az anyagcsere folyamatok, így vetés után, a nedves talajban hamarabb indul meg a csírázás. A heirloom paradicsomok csírázásának megindulására kb. 2 hetet, a chilipaprikáéra akár 3 hetet is várni kell, még akkor is, ha a körülmények optimálisak.

Fontos, hogy a mag nedves, laza szerkezetű talajba kerüljön. Az első időkben a talajszerkezet sokkal fontosabb, mint a talaj tápanyagtartalma, tápanyagot úgyis kap a növény a sziklevelekből. A lényeg, hogy a gyököcske könnyen tudjon fejlődni. Erre kimondottan jó a készen vásárolt palántaföld.

Azt se feledd, hogy a paprika- és a paradicsommag sötétben csírázik, ezért gyakran a vetőtálcát le is fedik, hiszen ezzel a páratartalom nő, a talaj párolgása csökken, fényre pedig úgysincs szüksége a magnak.

Ezzel el is értünk a vetés mélységének tárgyalásáig. Általában elmondhatjuk, hogy az egészen apró, paradicsommagokat nedves, asztallap simaságú földre kell vetni, kevés földdel megszórni, takarni, vízzel vagy kamillateával bőséggel megpermetezni, és már készen is vagyunk. A nagyobb paprikamagokat vesd kb. 1 cm mélyre, ezt kövesse a talaj bőséges, lehetőleg kamillateás permetezése. Ha nincs teád, próbálj szobahőmérsékletű esővizet használni.

A csírázás egyik alapvető feltétele az optimális hőmérséklet. Már a kezdő kertész is tudja, hogy vannak melegigényes zöldségek, úgymint például a sokak által preferált chili paprika, amely legszívesebb 40 fokon csírázik. A kevésbé hőigényes paradicsom már a hűvös verandán is kicsírázhat, bár a 25 fok ideális számára. Amikor már kibújt a növényke, az edénye hűvösebb, ám minél világosabb helyre kerüljön!

A csírázás másik alapfeltétele a jó vízellátás. Folyamatosan nedvesen kell tartani a földet, miközben arra is ügyelni kell, hogy ezzel együtt nehogy penész vagy egyéb gombák elszaporodjanak a talajban! Ezért naponta emeld le a lefedett vetőtálca fedelét. Ezt amúgy is megteszed, hiszen a talajnedvességet ellenőrizni kell.

Ha mindent jól csináltál, magjaid előbb- utóbb kicsíráznak. Ne feledd, hogy a kétlombleveles magokat már nagyobb, tápanyagban gazdagabb földbe kell ültetni.