A LED-es növénytermesztés története

A növények különböző okokból történő mesterséges megvilágítási technológiája számos évtizedre nyúlik vissza.
Elsősorban a természetes körülményektől, így a naptól is teljesen elzárt növénytermesztés, akvarisztika, terrarisztika során a napfény helyettesítésére szolgáló különböző izzók és lámpák fejlődésére került sor.
A legsikeresebb napfény helyettesítő fényforrásoknak a fémhalogén, a nagynyomású nátrium-, illetve a különböző fluoreszkáló izzók és lámpák (fénycsövek) bizonyultak.
Sikeres alkalmazásuk és széleskörű elterjedésük ellenére azonban renegeteg új problémát szültek, energia fogyasztásuk hatalmas vagyonokat emésztett fel az áramszolgáltatók örömére.
Energiaveszteségesek, ugyanis az energia nagy részét a fény helyett hő formájában adják le, amit csak további energiazabáló alkalmazásokkal lehetett ellensúlyozni, mint például az ilyen izzók nélkülözhetetlen folyamatos mesterséges hűtése, és az alkalmazási környezetük folyamatos szellőztetése.
Mint tudjuk, a mesterséges világítás világában a LED-ek forradalma hatalmas áttörést hozott az energiahatékonyság területén. Nem kellett sok idő, hogy a kommunális és ipari világítási rendszerekben hatalmas sikert aratott LED világítási technológia utat találjon a mesterséges fényforrásokat alkalmazó növénytermesztés különböző területeire.
A LED-es technológia rendkívül alacsony működési hőmérsékletet, szinte tökéletes energiahatékonyságot, és könnyedén módosítható fény spektrumot kínál, mely tökéletes megoldás a növénytermesztés során helyettesítő, vagy kiegészítő fényforrásként használt lámpák és izzók alkalmazásánal.

LED-es növénytermesztő izzók és lámpák vásárlása a Kertlap Kertészeti Webáruházban!

LED-es növénytermesztés az űrben

Mint ma már köztudott, a LED-es technológia, mint a növénytermesztéshez használt mesterséges fényforrás eredetileg azonban a NASA kutatóitól ered, az akkoriban nyilvánosság elől elzárt kísérleteik kezdete pedig nagyjából már az 1980-as évekre datálható.

NASA LED-es növénytermesztés kutatás
A Nemzetközi Űrállomás (ISS) “Veggie” névre hallgató legfrissebb növénytermesztési kísérlete 2014 májusában kezdődött. A “Veggie” LED-es világítást használ a növénynövekedés ösztönzésére, és friss salátát és ültetvényeket gyárt az űrhajósoknak az ISS-en.

A NASA kutatói eleinte vörös hullámhosszú LED izzókat használtak, búzapalánták neveléséhez. Azonban a palánták megnyúltak, felnyurgultak, számolt be Dr. Ray Wheeler projektvezető. A felnyurgulás mérséklésére kék fényt kibocsátó halogén izzót használtak az akkor még kevésbé hatékony kék LED izzók helyett. Később összehasonlították a vörös- és a kék LED izzók hatását, és megállapították azok együttes alkalmazásának pozitív hatását. A mélyvörös, vörös és kék spektrumú fényt kibocsátó LED izzók használatával emelkedett a salátalevelek antocián tartalma, amelynek fogyasztása kedvező hatású az űrben fellépő káros sugárzások ellen. A kutatók célja egy önfenntartó és önregeneráló növénytermesztő rendszer létrehozása, amelyben az asztronautákat egészséges, friss élelmiszerekkel tudják ellátni.

Később azonban már nem csak a Nasa kutatói, hanem mások is egyre intenzívebben kezdtek foglalkozni a LED-es világítás növényekre gyakorolt hatásával. Egyebek mellett több tudományos kísérletet végeztek arra vonatkozóan, hogy a kék és vörös hullámhosszú fény hogyan fejti ki hatását a palántákra. Mára már köztudott, hogy a vörös és távoli vörös megvilágítás segíti a növények fejlődését, a tápanyag hasznosítását, a növények szárazságtűrését és növeli az ellenálló képességüket. A vörös hullámhosszú fény a palántákban hajtástömeg- és a szárnövekedést indukál. A kék hullámhosszú fény visszafogja a szárnövekedést (az auxin képződés csökken), a növény kompaktabbá válik, és virágképzés irányába tolódik el a növények fejlődése.

Megosztás: