Mennyi fényre van szüksége a növényemnek?

A növénytermesztés során alkalmazott mesterséges fényforrások alkalmazása során felvetődik a kérdés, hogy mennyi fényre van valójában szükség az adott cél eléréséhez.
A növénytermesztéshez használt LED-es fényforrást a céltól függöen használhatjuk kiegészítő megvilágításként, vagy akár napfényt teljesen helyettesítő fényforrásként is.
Csak néhány példa a kiegészítő és helyettesítő fényforrásként használt esetekre:

 • Üvegházas termesztés során hozamnövelés, vagy virágzásserkentés céljából használt kiegészítő fényforrás
 • Üvegházas termesztés során mesterséges termesztési környezet kialakítása céljából használt kiegészítő fényforrás
 • Alacsony mennyiségű természetes fényhez jutó kommunális környezetben nevelkedő növények (szobanövények, fűszernövények) számára kiegészítő fényforrás
 • Palánta nevelés céljából kiegészítő vagy helyettesítő fényforrás
 • Laboratóriumi vagy steril környezetben történő növénytermesztés során, vagy hobbi növénytermesztés során helyettesítő fényforrás

Hogy megértsük a következőket, tisztában kell lennünk vele, hogy mi az a “PPFD” érték.
A “PPFD” a növénytermesztő izzók és lámpák erejének és hatékonyságának méréséhez használt érték (itt olvashatsz róla bővebben).

A kérdésre, hogy mennyi fényre van szükség valójában, céltól függően eltérő válaszokat fogunk kapni, és egy nagyüzemi üvegházas termesztés során alkalmazott mesterséges megvilágítási rendszer kiépítése előtt érdemes pontosabb felméréseket végezni az optimális fény spektrum, és az optimális fény mennyiségi igényekről.

Az egyszerűség kedvéért azonban bizonyossággal állíthatjuk a következőket:

A LED-es növénytermesztő fényforrás, mint helyettesítő fényforrás

 • Az egyenlítőnél mért, magas állású (déli) napfény ereje megközelítőleg 2000-2500 µmol/m­²/s­ (PPFD). Tudományos kísérletek bizonyították, hogy a magas fényigényű növények azonban ennek csak a töredékét, megközelítőleg ~700 µmol/m­²/s­ (PPFD)-t tudják hasznosítani.
  Tehát a napfényt teljesen helyettesítő, mesterséges fényforrások alkalmazása során, a nagy fényigényű növény (pl. paradicsom) termesztésénél már magas hozamot érhetünk el ha biztosítjuk megközelítőleg a lombkoronára eső 700 µmol/m­²/s­ (PPFD) értéket. Azonban ha a hasonlóan magas fényigényű növények termesztése során a mesterséges fényforrást csak mint kiegészítő fényforrás használjuk, ennél jóval alacsonyabb szükséges PPFD értéket kell megállapítani, hogy biztosítsuk az elérni kívánt fényintenzitást és kerüljük a fény túladagolását (fényégést).
 • A mérsékelten magas-, vagy közepes fényigényű növények termesztése során már 200-300 µmol/m­²/s­ (PPFD) érték is megfelelőnek bizonyul a természetes napfénytől teljesen elzárt növények termesztése során.
 • Palánta nevelés, csíratermesztés, vagy jó fényhasznosítású leveles zöldségek, fűszernövények termesztése során pedig már jóval alacsonyabb a szükséges fényintenzitás, a napfényt teljesen helyettesítő mesterséges fényforrások használata esetén megközelítőleg már egy 80-200 µmol/m­²/s­ (PPFD) értékkel is kiemelkedő eredményeket érhetünk el.

A LED-es növénytermesztő fényforrás, mint kiegészítő fényforrás

Néhány zöldségnövény esetében hatékony kiegészítő, 18 órás megvilágítást alkalmaztak a téli hónapokban (szeptember-március) illetve felhős napokon, üvegházi körülmények között (Dr. Martin Dorais: THE USE OF SUPPLEMENTAL LIGHTING FOR VEGETABLE CROP PRODUCTION: LIGHT INTENSITY, CROP RESPONSE, NUTRITION, CROP MANAGEMENT, CULTURAL PRACTICES Canadian Greenhouse Conference 2003.). Már 2003-ban a quebeci salátatermesztők többsége pótmegvilágítást használ üvegházi termesztésben, a paradicsomtermesztők 15 és az uborkatermesztők 10%-a szintén alkalmazott téli pótmegvilágítást.  A növények kiegészítő megvilágításának üvegházi termesztésre gyakorolt  hatását vizsgálták a lavali egyetem kertészeti kutatóközpontjában, és a követekző kísérleti eredményekről számoltak be:

 • Saláta: 50-100 µmol/m­²/s­ (PPFD) értékű kiegészítő megvilágítás hatására több zöld tömeget termelt, gyorsult a fejlődési ciklusa, és csökkent a levelek nitrát tartalma.
 • Uborka: 120-150 µmol/m­²/s­ (PPFD) értékű kiegészítő megvilágítás hatására növekedett a zöld tömeg, a termésszám, és a fotoszintézis mértéke is emelkedett.
 • Édespaprika: 150-175 µmol/m­²/s­ (PPFD) értékű kiegészítő megvilágítás hatására növekedett a termésméret.
 • Paradicsom: 100-150 µmol/m­²/s­ (PPFD) értékű kiegészítő megvilágítás hatására nőtt a zöld tömeg és a terméshozatal is, gyorsult a termésérés.

Megosztás: