Mennyi fényre van szüksége a növényemnek?

A növénytermesztő lámpák alkalmazása során felvetődik a kérdés: mennyi fényre van szüksége a növényemnek?
A növénytermesztő lámpát használhatjuk kiegészítő fényforrásként, vagy akár a napfényt teljesen helyettesítő fényforrásként is.

Néhány példa a növénytermesztő lámpák kiegészítő, vagy helyettesítő fényforrásként való használatára:

 • Üvegházas termesztés során hozamnövelés, vagy virágzásserkentés céljából használt kiegészítő fényforrás
 • Kevés természetes fényhez jutó növények (szobanövények, fűszernövények, vagy akár zöldségek) számára kiegészítő fényforrás
 • Palánta nevelés céljából kiegészítő, vagy helyettesítő fényforrás
 • Laboratóriumi vagy steril környezetben történő növénytermesztés során, vagy hobbi növénytermesztés során helyettesítő fényforrás

Növénynevelő led izzók és növénytermesztő led lámpák vásárlása a Kertlap Kertészeti Webáruházban!

Hogy megértsük a következőket, tisztában kell lennünk vele, hogy mi az a “PPFD” érték.
A “PPFD” a növénytermesztő izzók és lámpák erejének és hatékonyságának méréséhez használt érték (itt olvashatsz róla bővebben).

A kérdésre, hogy mennyi fényre van szükség valójában, céltól függően eltérő válaszokat fogunk kapni, és egy nagyüzemi üvegházas termesztés során alkalmazott mesterséges megvilágítási rendszer kiépítése előtt érdemes pontosabb felméréseket végezni az adott növény fajta számára legoptimálisabb fény spektrum és fény mennyiség igényeiről.

A LED-es növénytermesztő fényforrás, mint helyettesítő fényforrás

 • Az egyenlítőnél mért, magas állású (déli) napfény ereje megközelítőleg 2000-2500 µmol/m­²/s­ (PPFD). Tudományos kísérletek bizonyították, hogy még a magas fényigényű növények is ennek csak a töredékét, megközelítőleg legfeljebb ~700 µmol/m­²/s­ (PPFD)-t tudnak hasznosítani.
  Tehát a napfényt teljesen helyettesítő, mesterséges fényforrások alkalmazása során, a nagy fényigényű, kifejlett növények (pl. egy kifejlett paradicsom) termesztésénél már magas hozamot érhetünk el ha biztosítjuk megközelítőleg a lombkoronára eső ~500 µmol/m­²/s­ (PPFD) értéket. Azonban ha a hasonlóan magas fényigényű növények termesztése során a mesterséges fényforrást csak mint kiegészítő fényforrás használjuk, ennél jóval alacsonyabb szükséges PPFD értéket kell megállapítani, hogy biztosítsuk az elérni kívánt fényintenzitást és kerüljük a fény túladagolását (fényégést).
 • A mérsékelten magas-, vagy közepes fényigényű kifejlett növények termesztése során már ~200-300 µmol/m­²/s­ (PPFD) érték is megfelelőnek bizonyul a természetes napfénytől teljesen elzárt növények termesztése során.
 • Palánta nevelés, csíratermesztés, vagy jó fényhasznosítású leveles zöldségek, fűszernövények termesztése során pedig már jóval alacsonyabb a szükséges fényintenzitás, a napfényt teljesen helyettesítő mesterséges fényforrások használata esetén megközelítőleg már egy ~80-200 µmol/m­²/s­ (PPFD) értékkel is kiemelkedő eredményeket érhetünk el.

A LED-es növénytermesztő fényforrás, mint kiegészítő fényforrás

Néhány zöldségnövény esetében hatékony kiegészítő, 18 órás megvilágítást alkalmaztak a téli hónapokban (szeptember-március) illetve felhős napokon, üvegházi körülmények között (Dr. Martin Dorais: THE USE OF SUPPLEMENTAL LIGHTING FOR VEGETABLE CROP PRODUCTION: LIGHT INTENSITY, CROP RESPONSE, NUTRITION, CROP MANAGEMENT, CULTURAL PRACTICES Canadian Greenhouse Conference 2003.). Már 2003-ban a quebeci salátatermesztők többsége pótmegvilágítást használ üvegházi termesztésben, a paradicsomtermesztők 15 és az uborkatermesztők 10%-a szintén alkalmazott téli pótmegvilágítást.  A növények kiegészítő megvilágításának üvegházi termesztésre gyakorolt  hatását vizsgálták a lavali egyetem kertészeti kutatóközpontjában, és a követekző kísérleti eredményekről számoltak be:

 • Saláta: 50-100 µmol/m­²/s­ (PPFD) értékű kiegészítő megvilágítás hatására több zöld tömeget termelt, gyorsult a fejlődési ciklusa, és csökkent a levelek nitrát tartalma. (16 órás megvilágítás)
 • Uborka: 120-150 µmol/m­²/s­ (PPFD) értékű kiegészítő megvilágítás hatására növekedett a zöld tömeg, a termésszám, és a fotoszintézis mértéke is emelkedett. (16 órás megvilágítás)
 • Édespaprika: 150-175 µmol/m­²/s­ (PPFD) értékű kiegészítő megvilágítás hatására növekedett a termésméret. (12-16 órás megvilágítás)
 • Paradicsom: 100-150 µmol/m­²/s­ (PPFD) értékű kiegészítő megvilágítás hatására nőtt a zöld tömeg és a terméshozatal is, gyorsult a termésérés. (16 órás megvilágítás)

Megosztás: