Mikrozöld termesztés

Mikrozöld termesztés

Mikrozöldség, avagy a mikrozöld

A zöldség konfettinek is becézett mikrozöldségek, vagy mikrozöldek a magas tápértékű termények közé tartoznak, valójában nem mások, mint az elvetett zöldség-, fűszer- vagy gabonamagból kikelt pár hetes zsenge növénykék. A mikrozöldeket általában már az első levélpár megjelenése után talajszintig levágják, fajtától függően 7-21 nappal a csírázás után.

A mikrozöld fogalma, piaci megjelenése a 80-as évekre nyúlik vissza, és azóta egyre növekvő népszerűségnek örvend az exkluzív éttermek és a kommunális ellátók körében. Népszerűségüket magas tápértékükön túl élénk színüknek, különleges textúrájuknak és egyedülálló ízviláguknak köszönhetik.
A leggyakrabban termesztett mikrozöld fajták a káposztefélék, a fészkesek, a libatopfélék, az ajakosok, a zellerfélék, a hagymafélék, valamint az amarántok és a tökfélék.

Szeretnéd kipróbálni milyen egyszerű a mikrozöld termesztés otthon?
Vásárolj nálunk német Kiepenkerl bio magpárnákat:
Bio retek magpárna mikrozöldség termesztéshez
Bio rukkola magpárna mikrozöldség termesztéshez
Bio mustár magpárna mikrozöldség termesztéshez
Bio zsázsa magpárna mikrozöldség termesztéshez

A mikrozöldek különböznek a csíráktól. Míg a csírákat általában sötétben és párás környezetben, termesztő közeg nélkül, addig a mikro zöldségeket fényen nevelik. Ízük markánsabb a csírákénál, színük élénkebb, alakgazdagabbak.
Jóval több bioaktív vegyület (flavonoidok, a glükozinolátok és a fitoösztrogének), ásványi anyag (Ca, Mg, Fe, Mn, Zn, Se és Mo) található bennük, ugyanakkor a zöld hajtások nitrát tartalma jóval kisebb a kifejlett növényekénél.
Az aránylag kicsi terméshozam, a termés viszonylag rövid élettartama, illetve a magas piaci áruk gátat szab széleskörű elterjedésüknek.
Jó hír azonban, hogy egy kevés befektetéssel most te is megtermelheted magadnak, sőt, akár termelésbe is foghatsz, és piacra is viheted!

Pénzt keresni mikrozöld termesztéssel?

Az Egyesült Államokban számos kistermelő számolt be mikrozöld termesztésből eredő meglepően magas bevételekről, melyet egészen alacsony befektetéssel és kevés ráfordított munkával értek el.
Az üvegházas, vagy akár a beltéri LED lámpás mikrozöld termesztés tényleg nem bonyolult folyamat, hamar elsajátítható, egész évben művelhető őstermelői tevékenység lehet.
A legbonyolultabb része a mikrozöld termesztés üzleti modelljének nem is maga a termesztés, hanem a piacra vitel. Ahol biztosan magasabb érdeklődést mutatnak a mikrozöldek iránt, azok a termelői és biopiacok, éttermek, egészség központú üzletek és bioboltok. Kezdjük kicsiben a termelést, és szépen lassan építsük ki az elégedett, visszajáró vásárlói körünket.

Alapvető tudnivalók a mikrozöld termesztésről

Termesztéséhez követelmény a magvak mikrobiológiai tisztasága. Kizárólag olyan magvak használhatók, amelyek természetes csírátlanítási folyamaton mentek keresztül, így csökkentve a betegséget okozó baktériumokkal történt fertőzöttséget. Sose használj csávázott, kémiai szerekkel előkezelt magvakat!

A csírázást segítendő a magvakat ajánlott előkezelni például előzőleg 24 órára vízbe áztatni. A vetés sűrűsége a magok méretétől függően 1 mag per ncm-től (nagy magvak lásd csicseri borsó, napraforgó) 4 mag per ncm (közepes méretű magvak lásd. rukkola, vizitorma, mustár) változhat. A túl sűrű vetés felnyurguláshoz vezethet. Például egy 60×30 cm-es tálcához 170 gramm retek mag, 85 gramm rukkola mag és 130 gramm káposzta mag szükséges. A gombafertőzések kialakulásának esélyét csökkenti, ha a magvakat egy rétegben teríted a termesztőfelületen, vigyázva, hogy ne tapadjanak össze, ne álljanak csomóban. Ha a gombásodás jeleit észleled, permetezz híg hidrogénperoxid (Hyperol) oldattal. ehhez egy hyperol tablettát oldj fel négy liter vízben.

A magindításhoz (talp)meleg (21-27 0C) és általában sötét körülmények kellenek. Vagyis a tálcát takarni kell. A magvakat a szüretig legalább naponta kétszer ellenőrizd. A termesztőközeg nedves legyen, de ne csöpögjön a víztől.

A termesztő közegnél követelmény a jó víztartó képesség, a porózusság.
Mivel a legtöbb mikrozöld számára nem szükséges extra tápanyag, hiszen ezek a fiatal növények még a magból táplálkoznak, azért eltérő véleménnyel vannak a termesztők, illetve fajtától is függ, hogy tápanyag nélküli rostos közeget, vagy saját keverésű földes közeget kell-e alkalmazni a legjobb eredmény eléréséhez. Leginkább fajtától függő, hiszen a lassabban fejlődő mikrozöldeknél szükség lehet extra tápanyagra az egészséges fejlődéshez.
A leggyakrabban használt közeg azonban a tápanyagmentes a kókusz-, vagy kenderrost, a juta és a tőzeg.
A kókuszrost só-, baktérium- és gombatartalma miatt azonban előkezelést igényel. Alkalmaznak mesterséges közegeket is, mint például a kőzetgyapot, de ezek a nehezen bomló anyagok növelik a környezetterhelést. Vetés előtt jócskán permetezd be biotápoldattal. Mi a Biopajzs 2-3%-os oldatát ajánljuk.
Ha a termelő saját földes keverék alkalmazása mellett dönt, fontos a megfelelő minőségű és arányú keverék kialakítása.
Lehetséges azonban a tápanyagmentes rostos közegek esetében a hidropónikus jellegű tápolás bio tápszerekkel.

Ha magvak mintegy 90%-a kikelt, a tálcát fényre kell vinni, vagy meg kell világítani napi 18 órás megvilágítás általában megfelelő. kb. 50% relatív páratartalom segít a mikrózöldségek kedvező textúráját kialakítani.

A veterán mikrozöld termesztők már tudják, hogy fontos elem a termesztés során a megfelelő ültető tálca, vagy edény használata.
A sikeres mikrozöld termesztéshez kizárólag lukacsos, jól szellőző, valamint az egy tálcányi kifejlett mikrozöld súlya miatt strapabíró, nem törékeny anyagból készült tálcák használata ajánlott. A tökéletes szellőzés eléréséhez tálcán lévő lyukak száma, egymástól való távolsága is fontos. Próbálkozni persze lehet nem kifejezetten mikrozöld szerű növények számára kialakított ültető tálcákkal is, csak nem érdemes, hiszen a penészedés, és berohadás az egyik legnagyobb buktatója a mikrozöld termesztésnek.

LED lámpás mikrozöld termesztés

Mint korábban említettük, az üvegházas termesztésen kívül beltéren is tökéletesen termeszthetünk mikrozöldeket. Több kistermelő is sikeresen termesztett mikrozöldeket pincében, vagy egyéb beltéri környezetben mesterséges világítással.
Ebben az esetben a kicsírázástól a szüretig a növényeknek szükségük van a kiegészítő megvilágításra. Igen hatékony és energia takarékos a LED-es kiegészítő megvilágítás használata. A teljes spektrumú LED megvilágítás kedvezően növeli a beltartalmi értékeket. Tudományos megfigyelések szerint a kiegészítő zöld megvilágítás növeli a káposztafélék lutein, xantin és karotin tartalmát, a kék-vörös-távoli vörös spektrumú kiegészítő megvilágítás hatására a pakchoi, mustár lutein és karotin tartalma nő. A kék-vörös-fehér együttes megvilágítás növeli a hajdina C-vitamin tartalmát, a szüret előtt három napon át történő vörös fénnyel történő megvilágítás növeli az amaránt, bazsalikom, mustár, spenót, brokkoli, borágó, cékla, kelkáposzta, metélőpetrezselyem, Kínai bazsalikom és zöldborsó antioxidáns tartalmát. A nitráttartalom a kék-és vörös fény együttes alkalmazásakor volt megfigyelhető a mikro zöldségekben. UV megvilágítással emelkedett a Bazsalikom, pakchoi és cékla antioxidáns tartalma.
Ha érdekel a LED-es növénynevelés, ajánljuk figyelmedbe a nálunk kapható profi növénynevelő led izzókat és lámpákat:
LED növénynevelő izzók és lámpák

További olvasnivalók: Antioxidánsok és vitaminok a mikrozöldekbenMi a különbség a csíra és a mikrozöld között?

Megosztás: