Mikrozöldség termesztés

Mikrozöldség termesztés

Mikrozöldség, avagy a mikrozöld

A zöldség konfettinek is becézett mikrozöldségek, vagy mikrozöldek a magas tápértékű termények közé tartoznak, valójában nem mások, mint az elvetett zöldség-, fűszer- vagy gabonamagból kikelt pár hetes zsenge növénykék. A mikrozöldségeket általában már az első levélpár megjelenése után talajszintig levágják, fajtól függően 7-21 nappal a csírázás után.

A mikrozöldség fogalma, piaci megjelenése a 80-as évekre nyúlik vissza, és azóta egyre növekvő népszerűségnek örvend az exkluzív éttermek és a kommunális ellátók körében. Népszerűségüket magas tápértékükön túl élénk színüknek, különleges textúrájuknak és egyedülálló ízviláguknak köszönhetik.
A leggyakrabban termesztett mikrozöldség fajták a káposztefélék, a fészkesek, a libatopfélék, az ajakosok, a zellerfélék, a hagymafélék, valamint az amarántok és a tökfélék.

A mikrozöldség különbözik a csírától. Míg a csírákat általában sötétben és párás környezetben, termesztő közeg nélkül, addig a mikro zöldségeket fényen nevelik. Ízük markánsabb a csírákénál, színük élénkebb, alakgazdagabbak.
Jóval több bioaktív vegyület (flavonoidok, a glükozinolátok és a fitoösztrogének), ásványi anyag (Ca, Mg, Fe, Mn, Zn, Se és Mo) található bennük, ugyanakkor a zöld hajtások nitrát tartalma jóval kisebb a kifejlett növényekénél.
Az aránylag kicsi terméshozam, a termés viszonylag rövid élettartama, illetve a magas piaci áruk gátat szab széleskörű elterjedésüknek.
Jó hír azonban, hogy egy kevés befektetéssel most te is megtermelheted magadnak, sőt, akár termelésbe is foghatsz, és piacra is viheted!

Pénzt keresni mikrozöldség termesztéssel?

Az Egyesült Államokban számos kistermelő számolt be mikrozöldség termesztésből eredő meglepően magas bevételekről, melyet egészen alacsony befektetéssel és kevés ráfordított munkával értek el.
Az üvegházas, vagy akár a beltéri, mesterséges megvilágítással történő mikrozöldség termesztés tényleg nem bonyolult folyamat, hamar elsajátítható, egész évben művelhető őstermelői tevékenység lehet.
A legbonyolultabb része a mikrozöldség termesztés üzleti modelljének nem is maga a termesztés, hanem a piacra vitel. Ahol biztosan magasabb érdeklődést mutatnak a mikrozöldségek iránt, azok a termelői és biopiacok, éttermek, egészség központú üzletek és bioboltok. Kezdjük kicsiben a termelést, és szépen lassan építsük ki az elégedett, visszajáró vásárlói körünket.

Alapvető tudnivalók a mikrozöldség termesztésről

A mikrozöldség rendkívül egyszerűen, nagyon kis helyen termeszthető, ezért ennek a termesztési módnak helye van a városban éppúgy mint a világűrben. Minden olyan zöldség megfelel erre a célra, amely gyorsan csírázik, és gyorsan növekszik.

Termesztéséhez követelmény a magvak mikrobiológiai tisztasága. Kizárólag olyan magvak használhatók, amelyek természetes csírátlanítási folyamaton mentek keresztül, így csökkentve a betegséget okozó baktériumokkal történt fertőzöttséget. Sose használj csávázott, kémiai szerekkel előkezelt magvakat!

A csírázást segítendő a magvakat ajánlott előkezelni például előzőleg 24 órára vízbe áztatni. A vetés sűrűsége a magok méretétől függően 1 mag per ncm-től (nagy magvak lásd csicseri borsó, napraforgó) 4 mag per ncm (közepes méretű magvak lásd. rukkola, vizitorma, mustár) változhat. A túl sűrű vetés felnyurguláshoz vezethet. Például egy 60×30 cm-es tálcához 170 gramm retek mag, 85 gramm rukkola mag és 130 gramm káposzta mag szükséges. A gombafertőzések kialakulásának esélyét csökkenti, ha a magvakat egy rétegben teríted a termesztőfelületen, vigyázva, hogy ne tapadjanak össze, ne álljanak csomóban. Ha a gombásodás jeleit észleled, permetezz híg hidrogénperoxid (Hyperol) oldattal. ehhez egy hyperol tablettát oldj fel négy liter vízben.

A magindításhoz (talp)meleg (21-27 °C) és általában sötét körülmények kellenek, vagyis a tálcát takarni érdemes. A magvakat a szüretig legalább naponta kétszer ellenőrizd. A termesztőközeg nedves legyen, de ne csöpögjön a víztől.

A termesztő közegnél követelmény a jó víztartó képesség, a porózusság, laza szerkezet.
Mivel a legtöbb mikrozöldség számára nem szükséges extra tápanyag, hiszen ezek a fiatal növények még a magból táplálkoznak, azért eltérő véleménnyel vannak a termesztők, illetve fajtától is függ, hogy tápanyag nélküli rostos közeget, vagy saját keverésű földes közeget kell-e alkalmazni a legjobb eredmény eléréséhez.
Leginkább fajtától függő, hiszen a lassabban fejlődő mikrozöldségeknél szükség lehet extra tápanyagra az egészséges fejlődéshez.
Azonban a legeredményesebb és a leggyakrabban használt közeg a tápanyagmentes a kókusz-, vagy kenderrost, illetve a juta és a tőzeg. Figyelni kell rá, hogy vegyszermentes, kezeletlen közeget használj, illetve lehetőleg csak vegyszermentes termesztésből származó növényi anyagból készült közeget használjál (óvakodj az ellenőrizetlen származású kókuszrosttól, jutától, stb).
A kókuszrost só-, baktérium- és gombatartalma miatt azonban előkezelést igényel. Alkalmaznak mesterséges közegeket is, mint például a kőzetgyapot, de ezek a nehezen bomló anyagok növelik a környezetterhelést.
Ha a termelő saját földes keverék alkalmazása mellett dönt, fontos a megfelelő minőségű és arányú keverék kialakítása.
A földes keverék hátránya a rostos termesztő közegekkel szemben, hogy könnyebben befertőzhetik a mikrozöldségünket, és nehezebb eltalálni a jó arányú keveréket, nagyobb tapasztalatot igényel.

Ha már a magvak mintegy 90%-a kikelt, a tálcát fényre kell vinni, vagy meg kell világítani napi 14 órás megvilágítás általában megfelelő. A kb. 50%-os relatív páratartalom biztosítása segít a mikrozöldségnek kedvező textúra kialakításában.

A veterán mikrozöldség termesztők már tudják, hogy fontos elem a termesztés során a megfelelő ültető tálca, vagy edény használata.
A sikeres mikrozöldség termesztéshez kizárólag lukacsos, jól szellőző, valamint az egy tálcányi kifejlett mikrozöldség súlya miatt strapabíró, nem törékeny anyagból készült tálcák használata ajánlott. A tökéletes szellőzés eléréséhez tálcán lévő lyukak száma, egymástól való távolsága is fontos. Próbálkozni persze lehet nem kifejezetten mikrozöldség számára kialakított ültető tálcákkal is, csak nem érdemes, hiszen a penészedés, és berohadás az egyik legnagyobb buktatója a mikrozöldség termesztésnek.

LED lámpás mikrozöldség termesztés

Mint korábban említettük, az üvegházas termesztésen kívül beltéren is tökéletesen termeszthetünk mikrozöldségeket. Több kistermelő is sikeresen termesztett mikrozöldségeket pincében, vagy egyéb beltéri környezetben mesterséges megvilágítással.
Ebben az esetben a kicsírázástól a szüretig a növényeknek szükségük van a kiegészítő megvilágításra. Igen hatékony és energia takarékos a LED-es kiegészítő megvilágítás használata. A teljes spektrumú LED megvilágítás kedvezően növeli a beltartalmi értékeket. Tudományos megfigyelések szerint a kiegészítő zöld megvilágítás növeli a káposztafélék lutein, xantin és karotin tartalmát, a kék-vörös-távoli vörös spektrumú kiegészítő megvilágítás hatására a pakchoi, mustár lutein és karotin tartalma nő. A kék-vörös-fehér együttes megvilágítás növeli a hajdina C-vitamin tartalmát, a szüret előtt három napon át történő vörös fénnyel történő megvilágítás növeli az amaránt, bazsalikom, mustár, spenót, brokkoli, borágó, cékla, kelkáposzta, metélőpetrezselyem, Kínai bazsalikom és zöldborsó antioxidáns tartalmát. A nitráttartalom a kék-és vörös fény együttes alkalmazásakor volt megfigyelhető a mikro zöldségekben. UV megvilágítással emelkedett a Bazsalikom, pakchoi és cékla antioxidáns tartalma.
Ha érdekel a LED-es növénynevelés, ajánljuk figyelmedbe a nálunk kapható profi növénynevelő led izzókat és lámpákat:
LED növénynevelő izzók és lámpák

További olvasnivalók: Antioxidánsok és vitaminok a mikrozöldségekbenMi a különbség a csíra és a mikrozöldség között?

Megosztás: