Vertikális kert a lakásunkban

Ez a cikk azt mutatja be, hogyan installálunk fel a budapesti lakásunk falára egy függőleges kertet – avagy zöldfalat.

Friss telepítés: 2018.06.11.

A Kertlap Webáruházban megvásárolt 16 zsebes zöldfal beszerzése után még egyéb hozzávalókat is vásároltam: egy 100 x 120 cm-es OSB lapot (ez lehetett volna akár egy bútorlap is), kapupánt csavarokat, egy kevés fehér festéket, valamint egy 1 méter hosszú műanyag ereszcsatornát, majd virágföldet és 16 db kis palántát.

Egy kis barkácsolás

1. Az OSB lapot lefestettem fehérre, hogy passzoljon a lakásunk falának színéhez.
2. A fehér OSB lapra ráfektettem a 16 zsebes zöldfalat, és megjelöltem a függesztések helyét (a lyukerősítő gyűrűknél), majd a jelöléseknél átfúrtam az OSB lapot, és így erősítettem fel a kapupánt csavarokkal a zöldfalat az OSB lapra.
3. Az ereszcsatornát szintén kapupánt csavarokkal felerősítettem az OSB lapra (lásd lejjebb a képen).
4. Ezt követően felcsavaroztam a fehér OSB lapot (a már ráerősített zöldfallal) a falunkra, majd átültettem a palántákat a zöldfalon található zsebekbe.

Az ereszcsatornára amúgy azért van szükség, mert a zöldfal zsebeinek az alján túlfolyó lyukak vannak (ezáltal ha kültéren lenne használva, nagyobb esőzésekkor nem lenne gond vele).

Hát itt tartunk most, és várjuk hogy a beültetett palántáink bokrosodjanak, és felvegye formáját a saját vertikális kertünk. Lehetséges, hogy még lecserélünk pár növényt később, ha már jobban látjuk hogy viselkednek, egyenlőre még kísérletezünk a növény válogatással.

 

Vertikális, avagy zöldfal a lakásunkban

2019. 04. 04.

A következő fotó 2019 április 4-én készült. Közben történt néhány növénycsere. Kitapasztaltuk, hogy mely növényfajok nem valók a zsebekbe. A legmutatósabb az apró levelű Peperomia, amely minden áruházban kapható (OBI, Auchan stb.)! Szépen elburjánzik, és a rendszeres öntözésen túl nem sokat igényel. Igaz, a szintén az áruházunkban kapható “Oh Shit” szobanövény gilisztahumusz kivonatot kap hetente, a többi növénnyel együtt.

Beültettük még az alábbi növényeket: többféle Tradescantia és több Peperomia fajta. A felső sorban meghagytuk a Chlorophitumokat. Valamint meghagytuk az alsó sorban a borostyánt is. Jól látható, ahogy a növények “belakták a rendelkezésre álló teret. Most már visszametszéssel rendszeresen kordában kell tartani a növényeket.

növényes zsebek

 

Ha majd szeretnél értesülni a fejleményekről, és még eddig esetleg nem tetted meg, itt tudsz feliratkozni a hírlevelünkre: Hírlevél feliratkozás.
Íme az eredmény, ami még közel sem végleges. 

A 16 zsebes zöldfalat itt lehet beszerezni.

Ezt írtuk a zöldfalakról: Vertikális kert, avagy élőfal

Megosztás: