Leírás
Csávázatlan vetőmagok kipróbálásra.
A világ egyik legkedveltebb chili paprikája, a Cayenne (ejtsd: “Kájenn”) paprika egy közönséges paprika (Capsicum annuum) fajta, mely alapvetően piros, de ennél a változatnál sárga színű gyümölcsöt terem.
Csípősség (Scoville): ~45.000 SHU
Úgy tartják, hogy a Cayenne Dél-Amerikából, a mai Francia Guyana környékéről származik, és már az őslakos indiánok is fogyasztották. Mellesleg Francia Guyana fővárosát szintén Cayenne-nek hívják, de a város hírneve eltörpül a chili paprikáé mellett. Olyannyira, hogy több forrás szerint valójában a paprikáról nevezték el a várost, és nem fordítva.
Ezt a sárga változatot Arany Cayenne-nek is becézik. Érett gyümölcse rikító sárga, felülete pedig sima, ellentétben hagyományos piros változattal, mely ráncosabb paprikákat terem.
A Cayenne a chili paprikák skáláján egy közepesen csípős fajta, az aranyérmes habaneroknál azért jóval enyhébb, de a jól megszokott hegyes erősnél akár 10-szer jobban is csíphet.
Rendkívül népszerű a nemzetközi konyhában, leginkább a mexikói, karibi és a kreol konyhában elterjedt, de az indiai és thai konyhában is előszeretettel használják.
A 8-10 cm hosszú termést zölden és sárgán is fogyasztják. Zölden még kevésbé jellegzetes az íze, a sárgára érés során válik egyre csípősebbé és teltebb aromájúvá.
Nagyon jellegzetes, ízletes paprika. Szárítva és nyersen is fogyasztják, de remek csípős paprika szósz is készíthető belőle!
Többek között jelentős A-, C- és B vitamin forrás. Rendkívül gazdag kapszaicinben (kapszinoid), melyeknek számos jótékony biológiai hatása van: erős antioxidáns, elhízás ellenes & gyulladás csökkentő.
A Yellow Cayenne paprika gondozása
Itt olvass a chili paprika mag vetéséről, a palánta és a kifejlett növény neveléséről bővebben: A chili paprika gondozása.
Kései, kb. 80 cm-re növő fajta. Vetéstől számított 80-90 napra terem.
A chiliket öntözd rendszeresen. De csípősségüket fokozhatod, ha kissé inkább szárazabban tartod őket. A terméskötéstől kezdve hetente tápoldatozd magas kálium tartalmú paradicsomtáppal.
Amit a chili paprikákról tudni kell
A chilipaprikák általában hosszú tenyészidejűek, edényben is termeszthetők, átteleltethetők. A téli időszkaban megvilágítást igényelnek. Ehhez ajánljuk LED növénynevelő izzóinkat.
Olvasd el Őrült versengés a legcsípősebb chili paprika címért! című cikkünket!
A paprikák csípősségét okozó kapszaicinnak többféle gyógyhatást, többek közt rákmegelőző hatást tulajdonítanak, bár a gyógyhatások többségének megerősítéséhez további vizsgálatok szükségesek. Zsírégető hatása már bizonyított. További információkért olvasd el Kapszaicin című cikkünket.
A chili paprikák jól száríthatók akár felfűzve, akár vékony karikákra szeletelve. A szárított szeletek pedig őrölhetők, azonban óvatosan kell eljárni, mert a pro belélegzés köhögésre ingerlő nyálhártya irritációt, könnyezést és orrfolyást vált ki. Kis mennyiségét fűszerolajhoz keverheted, illetve felhasználhatod szükség szerinti mennyiségét csípős ételek elkészítéséhez. A paprikaszeletek süthetők, illetve sütés után le is fagyaszthatók. További útmutatásért olvasd el Tárold a paprikát a mélyhűtőben című cikkünket.
Származási ország: Nagy Britannia / Magyarország (vegyszermentes termesztésből)
Ajánljuk figyelmed Kiepenkerl virágmagjainkat.