Mi a különbség a csíra és a mikrozöldség között?

Mikrozöld, mikrozöldség, csíra? Mi a különbség?
A mikrozöldség, becenevén mikrozöld, tulajdonképpen a csírából kifejlődő palánta.
Ha megfelelő körülmények között, a csírázás után még (fajtától függően) 1-2 hétig tovább neveljük a zöldség növénykéinket, kész is a mikrozöldség.

A csíra

A csírát már pár nap csírázás után elfogyasztjuk. A csíranövényeket bárhol csíráztathatjuk, napra nincs szükségük. Elég, ha óvjuk őket a kiszáradástól, akár naponta többször vízzel permetezzük őket, de egyéb tennivalónk nincs vele.


Legfontosabb számukra a megfelelő vízellátás és a magas páratartalom. Előállításukhoz fajtól és környezeti hatásoktól függően 3-5 nap elégséges. Csíráztatni lehet fedett, rácsos tálcán, vagy akár egy lyukas fedelű befőttes üvegben. Az edények, a magvak, és minden csíráztatáshoz használt eszköz és felület legyen tiszta, hogy elkerüljük a berohadást.
A nagyobb szemű magok csíráztatáshoz ajánljuk a nálunk kapható szaporító ládát, mely mikrozöldség termesztéshez is tökéletes.

A mikrozöldség

A csírákkal ellentétben, a mikrozöldség vetéssűrűsége kisebb. Termesztésük termesztő közeget és fényt igényel. Az első pár napos csírázás után jó ventillációjú, normál páratartalmú körülményre van szükségük. Ebből következik, hogy kevéssé fertőződnek, és baktériumokkal való szennyeződésük kisebb, mint a csíráké.


Nevelésük hosszabb ideig tart, fajtól és környezeti hatásoktól függően 8-15 napig, amíg első lomblevelük megjelenik. Ez alatt az idő alatt biztosítani kell számukra a megfelelő víz ellátást (tápanyagra ilyenkor még nem igazán van szükségük). Míg a csíranövények alig tartalmaznak klorofillt, ezért sápadt színűek, ellentétben a mikrozöldséggel, melynek neve is mutatja, harsogó zöld színű, klorofillban gazdag.
Sikeres mikrozöldség termesztéshez ajánljuk a nálunk kapható mikrozöldség csíráztató készletet,  ha nagyban gondolkodsz és többet szeretnél termeszteni, a vastagfalú, lyukacsos szaporító ládát szivatótálcával.

A learatott mikrozöldség biztonsággal egy hétig tárolható hűtőben. A mikrozöldség ízgazdagabb, aromásabb a csíránál. Színük, textúrájuk változatosabb.

Ha még nem termesztettél mikrozöldséget, és elsőre szeretnéd egyszerűen, saját magok és termesztőközeg nélkül kipróbálni, ajánljuk figyelmedbe a nálunk kapható német Kiepenkerl bio magpárnáit, mely tökéletes az otthoni mikrozöldség termesztés kipróbálásához:
Bio magpárnák mikrozöldség termesztéshez – Rukkola
Bio magpárnák mikrozöldség termesztéshez – Retek
Bio magpárnák mikrozöldség termesztéshez – Zsázsa
Bio magpárnák mikrozöldség termesztéshez – Mustár
Bio magpárnák mikrozöldség termesztéshez – Lila retek
Bio magpárnák mikrozöldség termesztéshez – Daikon retek

Mikrotápelemek a mikrozöldségekben és a csírákban

Az elhízás, a diabétesz, a keringési betegségek, a sztrók és a rák szinte népbetegséggé váltak. Előretörésüket nagyrészt a nem megfelelő életkörülményeknek, a nem kiegyensúlyozott táplálkozásnak köszönhető. Ezen betegségek rizikófaktorait csökkenthetjük, ha étrendünkbe bőséges zöldség- és gyümölcsfogyasztást iktatunk. A World Health Organization (WHO) napi 40 dkg, a World Cancer Research Fund (WCRF- Világ Rákkutatási Alap) pedig napi 60 dkg zöldség/gyümölcs fogyasztását ajánlja.
Mindez rendben is lenne, de a tetszetős küllem és a megnövelt tárolási idő, amely csak a tápanyagtartalom rovására érhető el, nagyobb profitot eredményez, mint a jó minőség. Magyarán a szép küllemű zöldség, jól tárolható zöldség tápanyagtartalma kívánni valót hagyhat maga után.

Az AVRDC – The World Vegetable Center Tainan (Nemzetközi Zöldség Központ, Tainan, Taiwan) egyik tanulmányában összehasonlította (a) a csírák (b) a mikrozöldségek (egy lombleveles állapotú palánták) és (c) a kifejlett zöldségek tápanyagtartalmát, különös tekintettel a mikrotápelemekre.
A szakemberek első körben megállapították, hogy a nyersen fogyasztott zöldségek fogyasztása jóval előnyösebb a feldolgozott zöldségekhez képest, hiszen főzés, tartósítás során a hőérzékeny mikrotápelemek lebomlanak. További előnye a csíráknak és a mikrozöldeknek, hogy nem igénylenek földterületet, városi körülmények között is előállíthatók. Az AVRDC kimutatta, hogy magas tápanyag tartalmú, kulináris igényeket is kielégítő csíra és mikrozöld előállítása számtalan zöldségből lehetséges, egész évben, télen-nyáron, ablakban, erkélyen, sőt konyhapulton is.

Különbségek a csírák és a mikrozöldségek között (Forrás: BCCD, Kanada)

csíra mikrozöldség
termesztőközeg termesztőközöget nem,
csak vizet igényel
termesztőközeget igényel,
gyökerei megkapaszkodásához
termesztési körülmények párás környezeteben,
kevés fényen fejlődik
fényigényes,
páraigénye alacsony
termesztésre fordított idő 5-6 nap 8-15-21 nap
tápanyag ellátás nem igényel
hozzáadott tápanyagot
esetenként hozzáadott
tápanyagot igényel
fejlettségi állapot szüreteléskor sziklevelei még fejletlenek szüreteléskor sziklevelei teljesen kifejlettek
szüretelés szüretelés a lomblevelek kifejlődése előtt szüretelés az első igazi levélpár megjelenése után
fogyasztás az egész növényt a gyökerekkel együtt fogyasztják A szárat és a leveleket igen, a gyökeret nem fogyasztják

További olvasnivalók: Antioxidánsok és vitaminok a mikrozöldekbenMikrozöldség termesztés

Megosztás: