Leírás
Bio rukkola vetőmag, bio csíra / mikrozöld mag a Kiepenkerl-től!
Termessz otthon mikrozöldséget! Bio rukkola vetőmag mikrozöldség termesztéshez, a német Kiepenkerl-től. A magvakat egyenletesen hintsd a termesztőközeggel (vegyszermentes kenderrost termesztőközeg) letakart rácsos tálcára, öntözd meg, és akár 7 nap múlva már szüretelhetsz!*
A friss mikrozöldség antioxidánsokban, vitaminokban és ásványi anyagokban gazdag.
Kiszerelés: 50 gramm
Felhasználható: 2025. január
A termék DE-ÖKO-003 minősítéssel rendelkező, ökológiai termék.
Egy-egy adag mikrozöldség mini bioerőműként szolgál szervezeted számára. A mikrozöldségek rendszeres fogyasztásával egész évben, évszaktól függetlenül tehetsz az egészségedért! A mikrozöldség nem csak roppant egészséges, hanem ízletes, mutatós dísz a tányéron is!
További információk a mikrozöldség termesztésről:
Mi a különbség a csíra és a mikrozöld között?
Mikrozöld termesztés
Kiepenkerl magpárnákat keresel? (Magpárna esetén nincs szükség termesztőközegre)
Lila retek magpárna, Mustár magpárna, Retek magpárna, Rukkola magpárna, Vöröshere magpárna, Zsázsa magpárna
A rukkola mikrozöldség fogyasztása
A rukkola mikrozöldség kezdetben kissé dió ízű, majd fűszeres, borsos ízek jönnek elő. Érdekes módon kevéssé kesernyés, mint a kifejlett növény. Állaga ropogós. Szórd meg vele a salátát, szendvicset. Jól passzol olaszos tésztákhoz, paradicsomos ételekhez, levesekhez, omlethez.
A rukkola mikrozöldség tápanyag tartalma
Zsíroldható, antioxidáns hatású karotinoidokban gazdag (lutein, zeaxantin, violaxantin), ezek a zsíroldható vegyületek óvják a sejteket a sérülésektől, és elengedhetetlenek a szervek működéséhez.
Ásványi anyagokban gazdag.
Magas a K vitamin tartalma, amely a véralvadás egyik fontos szabályozó tényezője, csökkenti az agykárosodás esélyét, erősíti a csontokat.
Kiemelkedően magas vízoldható C-vitamin tartalma szintén óvja a sejteket, és erősíti az immunrendszert.
Antioxidáns hatású, zsírban oldódó E vitamin tartalmának köszönhetően karbantartja az anyagcsere folyamatokat, védi a sejteket, öregedésgátló, csökkenti a fáradékonyságot, segíti az agyműködést.
A kesernyés ízért felelős glikozinolátok, amelyek csökkentik a rák, különösen a tüdő- és vastagbélrák kialakulásának kockázatát szintén előfordulnak benne.
További információk a mikrozöld antioxidáns és vitamin tartalmáról
Használati utasítás
- Alaposan öblítsd le a magokat
- Egyenletesen oszlasd el a magokat a termesztőközeggel borított rácsos csíráztató tálcán (hidropónikus jellegű termesztéshez Termesztőközeg: pl. kókuszrost paplan vagy a nálunk is kapható vegyszermentes kenderrost szőnyeg, Csíráztató tálca: szaporító láda szívató tálcával)
- Permetezd be a termesztőközeget vízzel alaposan, úgy hogy a víz kifolyjon a rácson keresztül az alsó szivató tálcába. A szivató tálcában összegyűlt felesleges vizet távolítsd el. A tálcát fedd le (például a szivatótálcával), ezzel biztosítva a csírázáshoz szükséges megfelelő páratartalmat és hőmérsékletet. Tartsd a tálcát viszonylag meleg helyen, kb. 24 ° C-on
- Naponta 2-3-szor permetezd meg. Ha nem nedvesíted tocsogósra a termesztőközeget, a csírák nehezen fogják átfúrni rajta magukat! A felesleges vizet mindig távolítsd el!
- Az első zöld levelek megjelenése után (1-2-3 nap) a fedőt vedd le, és a tálcát világos helyen tartva, kb. 21 ° C-on, még kb. egy hétig neveld a növényeket, folyamatos öntözés mellett. Ne hagyd kiszáradni a termesztőközeget!
- Vetéstől számított kb. 7-12 nap (ízléstől függően) után már szüretelheted a palántákat. A hajtások fűszeressége enyhül a szüretelési idő kitolásával.
Ügyelj a tisztaságra, fertőtleníts!
- Két szüretelés között fertőtlenítsd a munkafelületet, a csiráztatáshoz szükséges eszközöket!
- Munka közben használj eldobható kesztyűt és fejvédőt!
- Ha értékesítés céljából termelsz, a leszüretelt mikrozöldséget 0,5% töménységű citromsavban mosd meg, hagyd megszikkadni, majd permetezd le 50%-os töménységű alkohollal. Ezt követheti a csomagolás és hűtőben történő tárolás.
- Fogyasztás előtt mindig alaposan mosd meg vízzel a leszüretelt mikrozöldséget!
Ügyelj a tisztaságra!
- A mikrozöldség termesztést egy külön helységben, vagy egy jól elkülöníthető helyen végezd!
- Két szüretelés között fertőtlenítsd a munkafelületet, a csiráztatáshoz szükséges eszközöket!
- Munka közben használj eldobható kesztyűt és fejvédőt!
- fogyasztás előtt mindig alaposan mosd meg vízzel a leszüretelt mikrozöldséget!
Az őszi – téli – kora tavaszi, borongós időszakban jó hasznát veheted a webáruházunkban is forgalmazott LED izzóknak, amelyekkel napi 14 órás megvilágítást biztosítva erőteljes, tápanyagban gazdag mikrozöldségeket nevelhetsz.
A leszüretelt mikrozöldség növénykék akár 1 hétig tárolhatók egy jól lezárt műanyag ételtartóban, a hűtőben.
Száraz, hűvös helyen tárold a bontatlan és a megbontott csomagot is.
Szavatosság: 2023. januárjáig használd fel.